main logo
2237

Când se vor ieftini benzina şi motorina

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale.

Când se vor ieftini benzina şi motorina

Astfel luni, 12 noiembrie, preţul unui baril de petrol marca Brent a oscilat în jurul cotaţiei de 69,4 dolari, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cel mai mic preţ la petrol din ultimele 7 luni

Este cel mai mic preţ la petrol din ultimele şapte luni şi tendinţa este că acesta ar putea să mai scadă.

În pofida scăderilor abrupte de preţ la bursele internaţ95209ionale, pe piaţa internă este acalmie totală şi nu se prevede deocamdată o ieftinire a produselor petroliere. Din contra! Acestea ar putea să crească.

De vină sunt autorităţile care au menţinut artificial la acelaşi nivel timp de patru luni preţurile la benzină şi motorină, fapt ce a provocat distorsionări majore în formarea preţurilor la pompă, iar pentru unii operatori aceasta a însemnat pierderi semnificative.

În consecinţă mai multe companii petroliere sunt în faliment sau în prag de faliment. 

Or anterior în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculau în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice.

La acestea se adăugau cota accizelor și cota taxei și marja comercială specifică.

Cum ANRE va ajusta prețurile plafon la carburanţi

În iulie 2018, deputaţii au modificat legea şi săptămâna trecut ANRE urma să aprobe modificări în Metodologia de stabilire a preţurilor. Acestea prevăd extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prețurilor plafon, de la două săptămâni la trei luni.

Proiectul de modificare a Metodologiei prevede o serie de schimbări în formarea prețurilor la carburanți. Astfel companiile specializate vor fi obligate "să ducă evidența separat pe tipuri de produse petroliere a cheltuielilor ce țin de fiecare din aceste activități".

În plus companiile petroliere, care practică și alte activități, vor trebui "să ducă separat evidența cheltuielilor ce țin de activitatea de import și comercializarea produselor petroliere cu ridicata, activitatea de comercializare a produselor petroliere cu amănuntul și alte activități".

Totodată se prevede că în costurile de import și comercializare a produselor petroliere vor fi incluse doar cele care nemijlocit țin de activitatea respectivă.

Investiţiile capitale nu vor fi incluse în preţul de la pompă

Potrivit proiectului în prețurile la benzină, motorină și gaz lichefiat nu se vor mai include o serie de cheltuieli, inclusiv cele destinate unor investiţii capitale, ceea ce a provocat semne de întrebare în rândul benzinarilor. Or asta poate duce la reducerea şi chiar sistarea investiţiilor în benzinării, care sunt obiective industriale periculoase.

De notat că doi ani și ceva în urmă sub pretexte asemănătoare (controlul şi stabilizarea preţurilor) Parlamentul și apoi ANRE au operat modificări la Legea privind piața produselor petroliere și metodologia de calcul, dar măsura nu a fost pe măsură să stăvilească prețurile.

Or, prețurile din Moldova depind mai mult de cotațiile internaționale ale petrolului și de taxele și accizele stabilite de Guvern și Parlament. Potrivit unor surse aceste măsuri sunt un pas în direcția monopolizării și reglementării acestei piețe, altădată libere și concurențiale.

Un alt factor ce va influenţa preţurile la pompă este politica fiscală. Astfel pe de o parte statul a redus din 1 octombrie 2018 presiunea fiscală la plata contribuţiilor sociale de către companii, iar pe de alta parte planifică o majorare cu circa 10% a accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2019.

De exemplu pentru anul 2019 Guvernul planifică să încaseze la buget venituri de peste două miliarde de lei, doar din accizele la importul de produse petroliere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării