main logo
2949

Când ar putea fi racordate la rețelele Moldovagaz localitățile din Zona de Securitate

Planul de racordare a celor 14 localități din Zona de Securitate la rețelele de gaze naturale gestionate de malul drept va fi prezentat, cel mai probabil, vineri, 10 ianuarie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Când vor fi racordate localitățile din Zona de Securitate la MoldovagazImagine simbol

Potrivit președintelui interimar al Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, proiectarea și constucția de noi gazoducte și puncte de racordare se vor face concomitent și în termeni cât mai restrânși, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

El a evitat să spună totuși cât ar putea să dureze lucrările, dar a lăsat să se înțeleagă că este un proces de durată. Prin urmare, pare puțin probabil ca locuitorii acestor sate să obțină acces la gaze în această iarnă.

„În mod normal, asemenea lucrări durează de la 6 până la 9 luni, cel puțin. Vom încerca să scurtăm durata, dar nu vă pot spune perioada concretă. Dacă luăm tot lanțul proiectului - de la inițiere, proiectare, până la achiziții ș.a.m.d. - toate acestea durează. De obicei, noi realizăm un program investițional începând din luna februarie până în decembrie. Este vorba de 9-10 luni, cu efectuarea tuturor procedurilor. În cazul dat, va fi de urgență, într-un termen proxim”, a explicat Vadim Ceban.

Ceban a precizat că nu sunt limpede deocamdată nici costurile investițiilor. Suma estimativă va fi prezentată ANRE, care va lua decizia finală.

De menționat că, luni, Comisia Situații Excepționale a decis racordarea a 14 localități la rețelele de gaze naturale gestionate de către operatorii de distribuție licențiați din cadrul grupului SA Moldovagaz. În special, este vorba despre localitățile: Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari ; Hîrbovăț și s. Varnița din raionul Anenii Noi; Fîrlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni, care sunt conectate tehnologic la rețelele de gaze de pe malul stâng al Nistrului.

Potrivit deciziei CSE, operatorii sistemelor de distribuție urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate.

Ulterior Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba propunerile de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții ale operatorilor de sistem în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării