main logo
778

Caisele din Republica Moldova vor fi exportate în mai multe ţări UE

Eforturile de promovare depuse de producătorii de fructe din Republica Moldova, ca urmare a restricțiilor pandemice de călătorie, au permis în acest an, în premieră, exportul caiselor moldovenești în mai multe state ale Uniunii Europene.

Caisele din Republica Moldova vor fi exportate în mai multe ţări UEFoto: USAID

Astfel, mai mulţi pomicultori, asistați de Asociația Moldova Fruct și proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), livrează deja fructele în Germania, Franța și Ungaria, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

Totodată, sunt în derulare negocierile privind exportul de caise moldovenești în Olanda.

Potrivit Tatianei Burcă, specialist marketing la USAID APM, exportul caiselor pe piața UE la un preț atractiv, atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare, se datorează unei abordări complexe față de noile condiții impuse de pandemia COVID-19.

”Paralel cu asistența continuă oferită de proiect producătorilor de fructe privind îmbunătățirea tehnologiilor de producere, post-recoltă și implementarea standardelor internaționale ca GLOBAL G.A.P. și GRASP, am lansat o strategie de promovare a fructelor moldovenești în UE. 

Au fost elaborate pagini web de prezentare și tururi virtuale pentru întreprinderile pregătite de export, s-au organizat misiuni comerciale online și întâlniri B2B cu diverși importatori europeni, au fost publicate articole pe platforme media de specialitate, s-a acordat asistență privind procedurile de export în UE”, a remarcat Tatiana Burcă.

Chiar dacă în anul 2020 o cantitate mică de caise a fost exportată în Romania, Polonia și Lituania, potențialul de export al caiselor moldovenești în UE nu este valorificat, iar 85 la sută din livrările de caise produse în Republica Moldova este direcționat către piața CSI.

Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 4.750 hectare, dintre acestea 3.800 sunt pe rod, amplasate în mare parte în zonele de sud, sud-est și centru. Recolta obținută în 2020 a fost de 6.500 tone, dintre care 2.000 de tone au fost exportate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării