main logo
540

Bulgarii de la Doverie vor să cumpere toate acțiunile Moldindconbank

Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat pe 20 mai, prospectul ofertei de preluare obligatorie, iniţiată de compania bulgară Doverie-Invest JSC, obiectul căreia îl constituie procurarea a 1.770.906 acţiuni ordinare nominative emise de Moldindconbank.

Bulgarii de la Doverie vor să cumpere toate acțiunile MoldindconbankFoto: micb.md

Preţul este de 240,74 lei per acţiune, adică de 2,4 ori mai mare decât costul nominal, iar durata ofertei este de 14 zile din data anunţării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Altfel spus prețul total pentru pentru o cotă de circa 35,65% din acțiunile Moldindconbank este de 426,33 milioane de lei, sau peste 21 milioane de euro. 

Amintim că două luni în urmă, pe 18 martie 2019, în cadrul unei licitații cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania Doverie-Invest din Bulgaria, a achiziționat 3.173.751 acțiuni ale Moldindconbank, achitând peste 764 milioane de lei, iar prețul pentru o acțiune a fost identic cu oferta aprobată de CNPF.

În cazul în care oferta va fi acceptată de acționarii minoritari, atunci Doveria ar putea ajunge să deține aproape 100% din capitalul Moldindconbank.

Firma Doverie-Invest din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către grupul Doverie United Holding AD. Acționarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% și Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev și lui Radosvet Krumov Radev, un fost șef din cadrul Securității din Bulgaria.

În prezent, în afară de bulgarii de la Doverie, o cotă importantă de 12,72% deține fostul președinte al Consiliului de Administrație Valerian Mârzac și familia sa.

Per total banca are 897 de acționari persoane fizice și juridice.

Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova şi în ultimii ani a fost implicată în mai multe operaţiuni şi tranzacţii dubioase: de la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari provenţi din Rusia (Laundromatul), la manipularea pieţei valutare în anii 2014-2015.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării