main logo
622

Bugetul pentru anul 2020, elaborat în conformitate cu prevederile FMI

Proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020 este elaborat în conformitate cu prevederile Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), programul de cooperare fiind prelungit până la 31 martie a anului viitor.

Bugetul pentru anul 2020, elaborat în conformitate cu prevederile FMIFoto: agora.md

Despre aceasta a comunicat corespondentului Infotag un înalt funcţionar al ministerului, familiarizat cu procesul de pregătire a proiectului bugetului pentru anul viitor, transmite Știri.md.

"Cu reprezentanţii FMI au fost conveniţi indicatori bugetari precum veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetar, precum şi resursele financiare cu ajutorul cărora va fi acoperit deficitul bugetului 2020", a spus sursa.

Potrivit datelor preliminare prezentate agenţiei de minister, deficitul bugetar în 2020 va constitui 6 mlrd. lei ($343 mil.). Se presupune că jumătate din deficitul bugetar va reveni investiţiilor în diferite proiecte de infrastructură. Guvernul intenţionează să acopere restul deficitului din împrumuturi de pe piaţa internă prin emiterea de valori mobiliare de stat (VMS).

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că situaţia de pe piaţa de capital a Moldovei este favorabilă pentru a creşte emisiunea de VMS pentru a dezvolta piaţa şi pentru a creşte investiţiile de capital de stat.

"În 2020, intenţionăm să mărim emisiunea de VMS pentru a spori finanţarea deficitului bugetar cu ajutorul acestora", a declarat premierul, care consideră că statul poate şi ar trebui să împrumute mai activ bani pe piaţa internă.

Prim-ministrul consideră că acest lucru este oportun din punctul de vedere al "dezvoltării sectorului bancar, precum şi al rentabilităţii sistemului financiar, care este foarte important pentru întreaga ţară". "Aceasta este o practică normală şi răspândită în lume, aşa că o vom dezvolta, desigur, în cadrul şi parametrii care vor fi coordonaţi cu FMI", a spus Ion Chicu.

Legea bugetului de stat pentru anul 2019 prevede un volum al VMS în valoare de 1,57 mlrd. lei. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din veniturile bugetare. Conform estimărilor preliminare, indicatorul real al valorilor mobiliare emise de Ministerul Finanţelor în 2019 va fi mai mic decât volumul prevăzut pentru emitere. 

Principalii cumpărători de VMS sunt băncile, pentru care titlurile de stat sunt unul dintre cele mai lichide instrumente financiare de pe piaţa din Moldova. Deşi, potrivit recomandărilor Comitetului Basel, băncile ar trebui să calculeze riscurile şi pentru VMS, asigurând o anumită rezervă pentru acestea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării