Buget-record pentru drumuri: Experții au îndoieli privind capacitatea de implementare
Guvernul va aloca, în 2025, un buget-record de 3,2 miliarde de lei pentru modernizarea și întreținerea drumurilor din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, care a declarat că vor fi construiți și reabilitați peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale, dar și poduri, dintre care multe nu au fost modernizate în ultimele trei decenii. Experții se întreabă, însă, dacă toate aceste planuri vor fi puse în practică.

Din cele 3,2 miliarde de lei, 2,7 miliarde vor fi alocate prin Fondul Rutier pentru reabilitarea drumurilor regionale. Premierul Dorin Recean a recunoscut că fondurile sunt insuficiente, dar a garantat că nu vor fi majorate taxele rutiere. Într-o conferință de presă, el a prezentat și câteva exemple de drumuri regionale ce urmează a fi reparate, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Cinci kilometri de drum din apropierea satului Slobozia Mare, cunoscut de fiecare șofer care în ultimii ani a traversat vama de la Giurgiulești. Un alt exemplu sunt trei kilometri de la Lozova spre magistrala M1 Chișinău-Leușeni, drum care trece prin pădure, oferă o alternativă mai bună celor din Strășeni și Călărași, care vor să meargă în România pe la Leușeni. Vom avea încă 5 kilometri de asfalt care să contribuie la valorificarea potențialului turistic din zona Vadul lui Rașcu, de pe Nistru în Șoldănești”, a declarat premierul Dorin Recean.
De asemenea, până la sfârșitul acestui an, ar trebui să fie gata Studiul de prefezabilitate pentru segmentul Chișinău-Ungheni al viitoarei autostrăzi Iași-Ungheni-Chișinău, considerată esențială pentru conectivitatea regională.
Încă 500 de milioane de lei, alocați prin Programul „Bugetul Plus”, vor ajunge la autoritățile locale pentru repararea drumurilor locale. Potrivit Guvernului, 579 de primării din întreaga țară au depus proiecte pentru reabilitarea acestor drumuri. Premierul recunoaște că bugetul disponibil acoperă doar o parte din solicitări.
„Este o competiție, căci nu ajung bani la această etapă. Repet, noi trebuie să ne pregătim capacitatea de executare a lucrărilor pe infrastructură pe drumuri în așa fel încât să ne pregătim și de asimilarea bugetelor de preaderare, care va fi în noul buget al Uniunii Europene și începe cu anul 2028. Iată atunci vor ajunge resurse financiare pentru toți”, a declarat prim-ministrul.
„Noi, prin faptul că am subfinanțat ani la rând Fondul Rutier, nu am creat piață. Noi atunci avem o ofertă care este destul de fină, subțire și s-ar putea să nu poată asimila acești bani care sunt astăzi de primul ministru că sunt disponibili pentru proiectele de infrastructură. Noi nu creăm predictibilitate pentru mediu de afaceri ca să investească în utilaje, în capacitați de producție, astfel încât să aibă siguranța că business pe această piață va fi și mâine, poimâine. Cu alte cuvinte, nu o dată în patru ani, în an electoral”, a menționat directorul de programe din cadrul Expert Grup, Vitalie Rapcea.
„Avem nevoie de drumuri bune. Cu toate că întrebarea este dacă avem și capacitate instituțională, putem să implementăm noi aceste proiecte eficiente fără risipă. De fapt, ne-am confruntat de prea multe ori cu promisiuni frumoase și rezultate slabe, licitații întârziate, proiecte blocate, drumuri asfaltate superficial. Suntem într-un an electoral, iar investițiile în drumuri sunt întotdeauna populare. Avem drumuri bune, dar avem nevoie de onestitate, transparență și responsabilitate”, a menționat directorul executiv din cadrul Centrului Analitic Economica, Marin Gospodarenco.
Va fi creată și o Comisie care va monitoriza toate aceste lucrări, care trebuie finalizate până la sfârșitul anului. În ultimii trei ani au fost reabilitați 766 de kilometri de drumuri.
Precizăm că Republica Moldova are peste 10.000 de kilometri de șosele, dintre care aproximativ 6.000 sunt naționale și 4.000 sunt regionale. Peste 1.200 de kilometri de șosea sunt acoperiți cu pietriș.