main logo
470

Bolea: Încercăm să integrăm Moldova în principalele rute comerciale europene

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) depune eforturi intense pentru a integra Republica Moldova în principalele rute comerciale europene, dă asigurări ministrul Vladimir Bolea. Potrivit demnitarului, toate acțiunile întreprinse sunt menite să conecteze statul la rețelele europene, iar în țară se construiesc drumuri pentru cetățeni și pentru agenții economici, care trebuie să beneficieze de confort și siguranță în deplasare.

Bolea: Încercăm să integrăm Moldova în principalele rute comercialeFoto: IPN

În cadrul unui interviu pentru IPN, ministrul a subliniat că infrastructura este esențială pentru integrarea Republicii Moldova în rețelele europene de transport, transmite Știri.md.

„Una dintre problemele Republicii Moldova este că, în ultimii 30 de ani, guvernele au promovat, din diverse motive, o politică de izolare. Nu ne-am implicat suficient în spațiul european și nici nu am avut rezultate notabile în colaborarea cu spațiul estic. Am trăit, într-un fel, izolați în propriul nostru spațiu, fără a face eforturi reale de integrare. Această lipsă de eforturi a dus la izolarea noastră și la transformarea Republicii Moldova, din punctul de vedere al rutelor comerciale, într-un apendice. 

Astăzi, Ministerul Infrastructurii depune eforturi intense tocmai pentru a schimba această stare de lucruri și pentru a integra Republica Moldova în principalele rute comerciale europene. Toate acțiunile pe care le întreprindem, fie că vorbim despre drumuri rutiere, feroviare sau zboruri aeriene, sunt menite să reconecteze țara noastră la rețelele comerciale europene”, a declarat ministrul.

Acest lucru este important pentru Republica Moldova, întrucât Uniunea Europeană este vecinul nostru direct, iar începând cu 2025 suntem vecini și cu zona Schengen, spune Bolea.

„Următorul pas firesc este aderarea la Uniunea Europeană, care se va produce peste câțiva ani, după ce ne vom îndeplini toate obligațiile, inclusiv cele legate de aderarea la spațiul Schengen. Uniunea Europeană este o zonă economică, socială și politică ce poate garanta dezvoltarea durabilă a țării noastre. 

Drept dovadă, din 2021 încoace, dacă ne uităm la datele economico-financiare ale agenților economici din Republica Moldova, observăm o creștere semnificativă pe segmentul exporturilor către UE. 

Suntem cei care construim drumuri, dezvoltăm linii aeriene și reconstruim căile ferate, interconectându-ne cu Uniunea Europeană. La nivelul Ministerului Infrastructurii, în prezent lucrăm la trei capitole importante ale procesului de aderare: politica de transport; rețelele transeuropene; politica regională și coordonarea instrumentelor structurale.

(...) Regulile europene, aplicate corect, aduc beneficii reale. Spre exemplu, în domeniul siguranței rutiere: implementarea standardelor UE înseamnă drumuri mai sigure și mai puține victime. Acesta este un exemplu clar și direct pentru cetățenii noștri. 

Un alt exemplu: am adoptat Codul Aviației. Acesta permite astăzi ca Aeroportul Internațional Chișinău să funcționeze la standarde europene. Astfel, tot mai multe companii aeriene serioase sunt interesate să opereze zboruri spre și din Republica Moldova”, a menționat ministrul.

Vladimir Bolea a mai declarat în cadrul interviului că scopul final este includerea Republicii Moldova pe harta marilor rute de transport europene. 

„Când discutăm despre autostrăzile care vor ajunge până la Ungheni, vorbim, de fapt, despre conectarea Moldovei la rețelele europene de transport, nu despre evitarea țării. Obiectivul este ca drumurile către Odesa sau Marea Neagră să traverseze Republica Moldova, nu să o ocolească. 

Această conectare ar însemna dezvoltarea orașelor și satelor, stimularea comerțului, turismului și o dorință crescută de a vizita Moldova. Sunt oportunități reale și valoroase, care din păcate astăzi nu sunt încă pe deplin accesibile, dar sunt convins că le vom atinge. 

Odată finalizată autostrada europeană, va fi mult mai ușor să ajungi din UE în Moldova pe cale rutieră. Astăzi, drumul este dificil și lung, necesitând aproape o zi întreagă. Cu finalizarea autostrăzii până la Ungheni – pe care partea română o va termina, sperăm, până în 2028–2030 – lucrurile se vor schimba radical. 

Mai mult, anul acesta, pe 26 aprilie, am început construcția unui nou pod rutier – Podul Ungheni–Ungheni (Podul de Flori). Acesta va fi capătul de autostradă din partea română și va marca începutul segmentului moldovenesc. Ulterior, proiectul realizat împreună cu partenerii europeni va continua traseul până la Chișinău și mai departe, spre Odesa”, a menționat ministrul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării