main logo
659

Bolea, discuții cu fermierii din Găgăuzia despre compensațiile la gaz

Noul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, a fost rugat, la o întâlnire cu agricultorii din Găgăuzia, să-și convingă colegii din Guvern, responsabili de asigurarea țării cu gaze naturale, să meargă la Moscova pentru a renegocia contractul cu Gazprom, „ca să nu moară cetățenii la iarnă, de foame sau de frig”.

Bolea, discuții cu fermierii din Găgăuzia despre compensațiile la gazFoto: Captură video

Aceștia au mai sugerat că în Moldova, majoritatea oamenilor sunt săraci și oferirea compensațiilor pe categorii, așa cum anunța anterior ministrul Muncii, Marcel Spatari, iar mai nou, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu ar fi o abordare corectă, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

În replică, Bolea le-a răspuns că nu știe de unde se informează aceștia, cu privire la categoriile de cetățeni care vor primi compensații în facturi, și că Spînu și Gavrilița deja se află în proces de negocieri constante cu furnizorul rus.

„Când tariful la gaz era puțin peste 4 lei, puteam plăti, iar acum, când 1.000 de metri cubi de gaz costă 1.450 dolari, iar Moldovagaz cere un tarif de 32 de lei sau chiar mai mult, vă întrebați cum va plăti lumea? Când vă aud că împărțiți oamenii în 5 categorii, că cei mai săraci vor primi compensații mai mari, iar cei cu venituri puțin mai mari vor avea compensații mai mici... Când ați compensat pentru toți egal a fost cel mai corect. 

Nu avem oameni bogați, poate 2-3%, iar ceilalți au salariu maxim de circa 15 mii, e foarte simplu de calculat, dacă vor cheltui 200-300 de metri cubi de gaz, cât vor plăti? Când oamenii ies și se indignează, voi îi acuzați că vor destabilizare în țară. Nu este așa, noi încercăm să discutăm frumos, vă spunem să convingeți conducerea țării să meargă să renegocieze contractul. Dacă nu pot sau nu vor, din anumite motive, nu este problema noastră. 

Partenerii occidentali și cei americani sunt gata să plătească, atunci să plătească direct încolo, ca oamenii să achite în continuare câte 5 lei. Doar nimeni nu a acoperit inflația, nu a mărit salariile astfel încât să facem față acestor tarife. Vă trimit bani, câte 150 de milioane, alte sume, plătiți deodată pentru gaz și nu căutați categorii, oameni bogați”, a spus unul dintre participanții la ședință din rândurile fermierilor din Găgăuzia.

„Dacă credeți că ați venit pentru o veșnicie, nu, să știți că totul este temporar. Mă mir cum oamenii din alte regiuni încă nu ies și nu se indignează. Probabil încă nu au simțit că vine iarna, dar ea va veni și ei la sigur vă vor întreba cu ce să plătească. Astăzi purtăm un dialog civilizat, vă rugăm să mergeți să vă înțelegeți și să oferiți oamenilor posibilitatea de a supraviețui, pentru că vom ajunge să murim sau de foame sau de frig, oamenii vor trebui să aleagă de ce să moară. Ascultați ce spun oamenii, poate trebuie să vă scoateți puțin coroana”, a mai adăugat acesta.

„Cu referire la sezonul rece, care abia urmează să vină, Guvernul deja a luat o decizie și acum se fac calcule. Pentru prima oară aud despre 5 scenarii, 5 categorii, nu știu ce citiți, prima dată aud de la voi, e minunat că sunteți atât de bine informați. Nu cunosc despre faptul că există 5 categorii, la ședința Guvernului în general nu s-a discutat despre categorii. 

Chiar ieri am vorbit despre prețul la gaz. Pe de altă parte, Guvernul nostru, Spînu și Gavrilița, cei care sunt responsabili de prețul la gaz, ei poartă negocieri cu partea rusă. În ceea ce ține de compensații, ele vor fi desigur, nu știu despre ce categorii vorbiți. Până astăzi, Guvernul a oferit circa 5 miliarde de lei sub formă de compensații cetățenilor RM”, a spus, în replică, ministrul Agriculturii.

„Am venit în politică din business și nu văd unde ar putea fi utilizat cuvântul înjositor în cadrul negocierilor. La ultima ședință a Guvernului, domnul Spînu a declarat că este în negocieri permanente cu domnul Miller, cu privire la prețul la gaz”, a mai precizat Bolea.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, anunța, anterior, că în sezonul rece 2022-2023, compensațiile vor fi oferite gradual, pentru 6 categorii de cetățeni, în dependență de veniturile pe care le au. 

În cadrul unei conferințe din 2 august, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța despre 5 categorii de vulnerabilitate, care vor primi subvenționări în factură, mecanism ce urmează a fi lansat în luna septembrie curent.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării