main logo
982

Bolea: Camerele agricole vor ajuta fermierii să evite nerentabilitatea

În agricultura Republicii Moldova au fost selectate cinci direcţii principale, care vor fi dezvoltate cu sprijinul financiar al fondurilor UE, a anunțat viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. El a declarat că, pe lângă sprijinul financiar pentru diverse proiecte, acestea vor fi finanţate şi din Fondul Naţional de Subvenţionare a Agriculturii.

Bolea: Camerele agricole vor ajuta fermierii să evite nerentabilitateaImagine simbol

„Finanţarea din acest fond va merge către programele noastre naţionale în agricultură, de exemplu, programul Ferma Moldovenească, în cadrul căruia dorim să restabilim fermele de bovine. Fondul poate fi utilizat pentru a finanţa plantarea de noi podgorii cu soiuri autohtone în cadrul unui alt program, care prevede plantarea a 10.000 de hectare de noi podgorii până în 2030”, a spus ministrul, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

De asemenea, acesta a subliniat importanța ca agrarienii să fie pregătiţi pentru finanţările din fonduri europene, să aibă proiecte bine gândite.

„Pot fi proiecte de orice natură, să zicem, construcţia gropilor de colectare a deşeurilor provenite din creşterea porcilor, care vor fi obligatorii în condiţiile integrării Republicii Moldova în UE. În total, avem 25 de crescătorii de porci în ţară şi vom avea nevoie de astfel de gropi pentru a colecta deşeurile porcine în mod organizat”, a explicat Vladimir Bolea.

În contextul discuţiei privind sprijinul financiar al UE pentru ţările în curs de aderare, prim-ministrul a menţionat că doar Polonia a dat dovadă de o pregătire de invidiat şi a reuşit să utilizeze 100% din sprijinul financiar oferit ţării de diverse fonduri europene.

În acest sens, ministrul a subliniat relevanţa camerelor agricole care urmează să fie create, care vor fi formate din specialişti calificaţi şi certificaţi. Sarcina acestora este de a întocmi corect proiectele fermierilor şi fermelor ţărăneşti pentru a primi finanţare UE.

„Proiectele nu sunt uşor de întocmit astfel încât să fie susţinute şi finanţate din fonduri UE. Prin urmare, camerele agricole şi asociaţiile profesionale ale agrarienilor din Moldova vor avea specialişti instruiţi a căror sarcină este să pregătească diverse tipuri de proiecte”, a spus Bolea, care a îndemnat fermierii să „nu mai lucreze în pierdere”.

Bolea a spus că problema „nerentabilităţii” în agricultura Moldovei va fi soluţionată prin intermediul camerelor agricole şi al Asociaţiilor Agricultorilor, care vor dispune de metode avansate de cultivare a culturilor, care îi vor ajuta pe fermieri să evite pierderile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării