BNM pune în circulație o nouă monedă comemorativă
Banca Națională a Moldovei (BNM) lansează astăzi, 18 aprilie, în circuitul numismatic moneda comemorativă „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupoaicei Romane la Chișinău”, care completează seria „Monumentele Moldovei”.

Moneda este dedicată celebrării centenarului primei instalări a statuii Lupoaicei Romane la Chișinău, un simbol al legăturii istorice și culturale dintre Moldova și tradiția romană, transmite Știri.md.
Statuia Lupoaicei Romane a fost inaugurată în timpul Expoziției Generale și Târgului de Mostre care a avut loc în anul 1925. Soclul din marmură a fost executat după proiectul arhitectului Eugen Bernardazzi, fiul lui Alexandru Bernardazzi - renumit arhitect al Chișinăului. Pentru prima dată statuia a fost instalată în fața Palatului Sfatului Țării, ulterior - sediul Facultății de Științe Agricole, actualul Muzeu Național de Istorie a Moldovei. Monumentul Lupoaica Romană cu Romulus și Remus este introdus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.
Moneda comemorativă „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupoaicei Romane la Chișinău” este lansată de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, cunoscută și ca Ziua Patrimoniului, oferind o oportunitate de a reflecta importanța patrimoniului cultural și a legăturilor istorice dintre națiuni.
Moneda este bătută în argint, are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 300 de unități.
Autorul designului monedei comemorative „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupoaicei Romane la Chișinău” este Valeria Cărăușu.
Moneda este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, fiind însoțită de un certificat de autenticitate cu un cod QR, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre caracteristicile monedei. Certificatul de autenticitate conține semnătura guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.
Monedele comemorative se comercializează publicului larg atât de Banca Națională a Moldovei, în baza cererilor depuse online pe pagina web a BNM, la compartimentul „Monedă”, cât și prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile licențiate au dreptul de a stabili independent prețul de vânzare a monedelor jubiliare și comemorative, care nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.
Caracteristicile monedei: 100 de ani de la prima instalare a statuii Lupoaicei Romane la Chișinău | Banca Națională a Moldovei