main logo
723

BNM a stabilit că patru bănci au o importanță sistemică. Ce semnifică aceasta

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit la finele lunii martie 2019, că patru bănci din Republica Moldova sunt societăți de importanță sistemică (de tip O-SII), conform situației din 31 decembrie 2018.

BNM a stabilit patru bănci cu o importanță sistemică

Potrivit unei hotărâri a BNM, în lista băncilor de importanţă sistemică sunt Moldova-Agroindbank (MAIB), Moldindconbank (MICB), Victoriabank (VICB) şi Mobiasbancă, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Rata amortizorului s-a majorat

Decizia a fost luată în urma unui studiu de identificare a societăților de importanță sistemică din Republica Moldova, care a stabilit cele patru bănci din ţară ce au depășit pragul de semnificație. 

Totodată BNM a stabilit şi o rată a amortizorului de capital O-SII, pe bază individuală, pentru aceste bănci: la Moldova-Agroindbank - 1,5%, la Moldindconbank şi Victoriabank -1,0%, iar la Mobiasbancă - 0,5%.

Aceste bănci sunt obligate să deţină rezerve pentru a acoperi pierderile neașteptate (amortizorul de risc sistemic), din fondurile proprii de nivel 1, pentru expunerile lor. Capitalul de nivel 1 este cel considerat necesar pentru asigurarea continuităţii activităţii și a menținerii solvabilității.

De notat că la mijlocul anului trecut BNM a stabilit o rată de două ori mai mică a amortizorului aferent societății de importanță sistemică: la MAIB - de 0,75%, la MICB şi VICB - 0,50%, iar la Mobiasbancă - de 0,25%.

Cum se face evaluarea

Pentru evaluarea importanţei sistemice şi identificării băncilor drept societăţi de tip O-SII din Republica Moldova, BNM utilizează o metodologie bazată pe cel puţin unul dintre criteriile următoare:
1) mărimea;
2) importanţa pentru economia Republicii Moldova;
3) anvergura activităţilor transfrontaliere;
4) interconectarea băncii sau a grupului cu sistemul financiar.

Evaluarea băncilor pentru a identifica societățile de importanță sistemică presupune calcularea unui scor în baza a 13 indicatori. Potrivit autorităților, vor putea fi evaluate entitățile care intră sub jurisdicția Băncii Naționale, inclusiv sucursalele din alte state.

Conform Metodologiei de indentificare a societăților de tip O-SII din Republica Moldova, cea mai mare pondere în procesul de evaluare, și anume 20%, o vor avea activele totale deținute de instituția bancară. Ceilalți 12 indicatori au aceiași greutate, de 6,67% fiecare.

De notat că şi în alte state băncile centrale au dreptul de a impune băncilor să deţină rezerve pentru a acoperi pierderile neașteptate (amortizorul de risc sistemic).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării