main logo
3404

BM, îngrijorată de asigurarea cu energie a Moldovei: Poate fi afectată

Banca Mondială a exprimat îngrijorări serioase cu privire la încetinirea asigurării cu energie a Moldovei urmare a unei posibile întreruperi ale gazului prin Ucraina, subliniind că cei mai afectați vor fi cetățenii vulnerabili.

BM, îngrijorată de asigurarea cu energie a Moldovei: Poate fi afectatăImagine simbol

Riscurile externe, cum ar fi escaladarea războiului din Ucraina, ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra performanței economice, stabilității financiare și încrederii investitorilor, ceea ce ar limita finanțarea datoriei interne, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

De asemenea, tensiunile politice, amplificate de conflictul din Ucraina, viitoarele alegeri parlamentare din 2025 și problemele din Transnistria și Găgăuzia, prezintă riscuri suplimentare care ar putea perturba activitatea Guvernului și procesul de reformă. Banca Mondială a subliniat că perturbarea tranzitului de gaze prin Ucraina reprezintă o preocupare majoră pentru Moldova, care depinde în mare măsură de această rută pentru asigurarea energiei electrice la prețuri accesibile.

„Această dependență energetică ridică riscuri considerabile pentru stabilitatea macroeconomică, influențând previziunile de creștere și prețurile la energie, și generând presiuni fiscale și sociale. Activitatea economică redusă a partenerilor comerciali cheie, în special România, care reprezintă aproape o treime din exporturile Moldovei, constituie un alt factor de risc pentru creșterea economică”, a explicat economistul de la Banca Mondială, Marcel Chistruga.

Schimbările climatice amplifică vulnerabilitățile existente, așa cum a fost demonstrat de seceta din vara recentă, crescând frecvența și severitatea dezastrelor naturale și punând în pericol sectorul agricol. Totuși, Banca Mondială notează că noul pachet de sprijin al Uniunii Europene pentru Moldova, care include un Fond de Reformă și Creștere pentru perioada 2025-2027, ar putea acționa ca un catalizator important pentru investițiile interne și externe, stimulând perspectivele de creștere.

„Printre prioritățile pe termen scurt se numără pregătirea pentru posibilele întreruperi ale gazului prin Ucraina, consolidarea statului de drept și a guvernanței fiscale, precum și avansarea către aderarea la Uniunea Europeană. Asigurarea disponibilității și accesibilității energiei în sezonul rece devine esențială, iar alocarea de resurse bugetare suplimentare este necesară pentru a proteja cei mai vulnerabili cetățeni prin măsuri eficiente”, mai spus Chistruga.

Banca Mondială subliniază importanța promovării practicilor eficiente din punct de vedere energetic și a surselor de energie regenerabilă pentru îmbunătățirea securității energetice. Deși politica fiscală acomodativă a ajutat gospodăriile să facă față prețurilor ridicate la energie, investițiile publice sunt cruciale pentru susținerea redresării economice. 

Aceste investiții trebuie să fie echilibrate cu consolidarea fiscală pentru a proteja cheltuielile care stimulează creșterea economică și asigurarea sustenabilității pe termen lung. Cu statutul de candidat la UE, Moldova are nevoie de un impuls puternic al reformelor și de investiții care să stimuleze o creștere economică reziliență la schimbările climatice, promovând astfel dezvoltarea durabilă și convergența către nivelurile de venit din Uniunea Europeană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării