main logo
1537

Bancher: Moldova este la nivelul Iranului în clasamentele internaționale

Băncile din Republica Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile din cauza actualului rating (scăzut) al țării, susţine Aliona Levcă, preşedinta unei bănci comerciale, într-un interviu pentru revista "Bănci și Finanțe".

Bancher: Moldova este la nivelul Iranului în clasamentele internaționale

Potrivit bancherului, în prezent pe piaţă se atestă "o cerere eterogenă de împrumuturi și o scădere clară a interesului public față de depozitele bancare", transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Situaţia se va agrava

Această evoluţie s-a datora scăderii ratelor dobânzilor la depozite. Potrivit şefei de la Fincombank, comparativ cu statele occidentale în Moldova ratele deocamdată sunt pozitive, dar situaţia se va agrava.

"Ce-i drept, dacă e să ne uităm la tendințele actuale, comparându-le cu situația de pe piețele vecinilor occidentali, realizăm faptul că situația de la noi în acest sens se va agrava", afirmă în interviu Aliona Levcă.

Şefa instituţiei de creditare susţine că nivelul actual al rezervelor obligatorii de 41,5% în moneda națională, aplicat de autoritatea de reglementare, "pare a fi un nivel excesiv de ridicat".

"Motivul unor astfel de norme ridicate este tocmai existența lichidității excesive pe piață. Și pentru a steriliza o sumă excesivă de bani, regulatorul recurge la rezervare, pe lângă alte instrumente utilizate", explică Levcă.

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile

Ea susţine că banca pe care o conduce are în prezent resurse considerabile, suficiente "pentru a trece de la indicatorii financiari actuali ai reglementării la alții, care vor fi mult mai blânzi pentru bănci".

Totodată ea spune că instituţia contează și pe accesul la împrumuturi externe, deoarece, din cauza actualului rating al țării, practic nu poate atrage finanțare externă în condiții acceptabile.

"Moldova, din păcate, este la nivelul Iranului în clasamentele internaționale. Prin urmare, dacă totul va fi bine și, cel mai important, stabil, atunci atractivitatea Moldovei pentru potențialii investitori, cu siguranță, va crește, ceea ce va permite în viitor obținerea resurselor externe în condiții favorabile, atât pentru structurile statului, cât și pentru structurile corporative, inclusiv băncile", mai susţine Levcă.

Pe de altă partea ea susţine că bancă nu întâmpină probleme de lichiditate, iar în această situație, atragerea de resurse externe nu este rezonabilă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării