main logo
396

Banca Națională a Moldovei va urmări să nu fie comise abuzuri la declararea capitalurilor

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va urmări să nu fie comise abuzuri la declararea capitalurilor, a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

BNM va urmări să nu fie comise abuzuri la declararea capitalurilor

Într-un interviu realizat în baza întrebărilor a diferite surse media, el a spus că, "ţinând cont de riscurile asociate, băncile centrale au în general reţinere faţă de amnistiile fiscale sau de capital", relatează Știri.md cu referire la infotag.

"Dar odată ce o asemenea lege a fost aprobată, rolul BNM e să se asigure în practică că aceasta nu creează un teren propice pentru abuzuri. Pentru a ne asigura că un nou "Laundramat" nu mai este posibil şi, în particular, că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breşă în procedurile de prevenire a spălării banilor, BNM va instrui toatele băncile să aplice cu stricteţe măsurile de precauţie referitoare la mijloacele băneşti declarate", a spus el.

El a menţionat că, dacă averile vor include acţiuni în bănci peste cota semnificativă de 1%, proprietarii acţiunilor vor fi supuşi în mod obligatoriu evaluării de competenţă şi onorabilitate (fit-and-proper) şi, în caz de neconcordanţă, vor fi impuşi să-şi vândă acţiunile conform procedurilor de înstrăinare forţată.

"Sperăm ca eforturile Băncii Naţionale depuse în domeniul prevenirii şi spălării banilor să fie apreciate de evaluatorii MONEVAL şi să permită îmbunătăţirea imaginii sectorului bancar moldovenesc", a spus Cioclea.

Potrivit lui, consecinţele aşa-zisului "Laundromat" se resimt şi azi. 

"Imaginea sistemului bancar moldovenesc a suferit considerabil pe plan internaţional. Mai multe bănci străine au rupt relaţiile de corespondenţă cu băncile moldoveneşti şi acest proces poate continua, dacă nu depunem eforturi majore pentru a schimba reputaţia ţării", a subliniat guvernatorul BNM.

El a remarcat că Banca Naţională a înăsprit considerabil supravegherea băncilor locale.

"Lucrăm asupra îmbunătăţirii controalelor prin implementarea unei soluţii IT şi intensificarea inspecţiilor pe teren. Am cerut tuturor băncilor să se supună unui audit extern specializat în domeniul combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Este o premieră pentru Republica Moldova. Vom modifica în cel mai scurt timp cadrul normativ pentru a transpune prevederile noii Legi privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului", a evidenţiat Sergiu Cioclea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării