main logo
753

Banca Națională a înregistrat un profit-record anul trecut

Banca Națională a Moldovei a înregistrat în 2024 un profit net (contabil) de peste șase miliarde de lei, un rezultat foarte bun comparativ cu pierderile de circa 5,22 miliarde de lei din 2023, arată raportul anual al instituției.

Banca Națională a înregistrat un profit-record anul trecutFoto: BNM

Profitul obținut de BNM este cu circa 50% mai mare decât tot profitul înregistrat anul trecut de băncile comerciale din Republica Moldova. În același timp, profitul disponibil pentru distribuire, „după defalcarea veniturilor nerealizate din diferențe de curs valutar și din reevaluarea metalelor prețioase, constituie 3.222 milioane de lei”, precizează autoritatea bancară, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Sursa profitului

Potrivit BNM, profitul disponibil pentru distribuire a fost generat, în principal, „de veniturile din gestionarea activelor oficiale de rezervă care au crescut pe parcursul anului de raportare, datorită majorării rentabilității rezervelor valutare de la 3,72 la sută la 3,90 la sută și a soldului mediu al rezervelor valutare față de anul precedent cu circa 12 la sută”.

„Majorarea rentabilității rezervelor valutare se explică prin menținerea pe o perioadă mai îndelungată a nivelului înalt al ratelor dobânzilor de remunerare a activelor financiare în concordanță cu deciziile autorităților monetare aferente valutelor componente, precum și prin reinvestirea mijloacelor în instrumente financiare la rate mai avantajoase, inclusiv prin creșterea duratei portofoliului”, precizează autoritatea bancară.

Totodată, BNM menționează că înregistrarea unui profit disponibil pentru distribuire mai mare față de anul precedent, când acesta a constituit 274 de milioane de lei, „a fost determinată și de diminuarea cheltuielilor nete aferente instrumentelor monetare aplicate, ca rezultat al deciziilor de politica monetară adoptate pe parcursul anului privind diminuarea treptată a ratelor de remunerare aferente și a normei rezervelor obligatorii”.

De ce BNM nu va distribui profit la bugetul de stat

Cu toate că a înregistrat un profit uriaș în anul 2024, BNM susține că nu va distribui profit la veniturile bugetului de stat, așa cum s-a întâmplat și anul precedent, invocând drept motiv faptul că „nivelul capitalului statutar din totalul datoriilor monetare ale BNM până la distribuirea profitului disponibil pentru distribuire, la 31 decembrie 2024, constituia 3,39 la sută, sub nivelul minim de 4,00 la sută”.

Or, potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, la finele anului financiar, profitul disponibil pentru distribuire este alocat pentru majorarea capitalului statutar în întregime, dacă mărimea capitalului statutar, până la distribuirea profitului disponibil pentru distribuire la finele anului financiar, constituie mai puțin de 4% din totalul datoriilor monetare ale BNM; 50% - pentru majorarea capitalului statutar și 50% - transferat la bugetul de stat – dacă mărimea capitalului statutar constituie de la 4% până la 10% din totalul datoriilor monetare; în întregime transferat la bugetul de stat – daca mărimea capitalului statutar constituie mai mult de 10 la sută din totalul datoriilor monetare.

Astfel, pe 31 decembrie 2024, capitalul statutar al Băncii Naționale constituia 6,37 miliarde de lei, respectiv nivelul (după alocarea profitului disponibil pentru distribuire) raportat la datoriile monetare ale BNM a reprezentat 6,85 la sută, fiind în creștere față de 31 decembrie 2023, de la 3,34 la sută peste nivelul minim stabilit prin lege de 4,0 la sută, în principal, ca urmare a realizării unui profit disponibil pentru distribuire în sumă de 3.222 milioane de lei pe parcursul anului 2024 utilizat în totalitate pentru majorarea capitalului statutar.

Restabilirea nivelului capitalului statutar la 31 decembrie 2024 peste limita legii de 4% elimina astfel necesitatea capitalizării BNM de către Ministerul Finanțelor, la 31 decembrie 2023 fiind stabilită în mărime de 620 de milioane de lei.  

De notat că, pe parcursul anului 2024, Guvernul, în persoana Ministerului Finanțelor, nu a emis valori mobiliare de stat în volumul stabilit de 620 de milioane de lei solicitat de BNM și necesar pentru majorarea capitalului statutar până la 4% din totalul datoriilor monetare ale BNM înregistrate la 31 decembrie 2023.

Capitalul statutar al BNM este format din capital autorizat și fond general de rezervă. Capitalul autorizat este subscris și deținut exclusiv de către stat, el nu este transferabil sau nu poate fi grevat cu sarcini. Nicio reducere a nivelului datoriilor monetare, atât pe parcursul, cât și la finele anului financiar, nu implică diminuarea capitalului statutar creat anterior. Fondul general de rezerva se utilizează în exclusivitate pentru acoperirea pierderilor înregistrate conform rezultatului exercițiului la finele anului financiar.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării