main logo
8924

Avertizare: Bugetul resurselor naturale va fi epuizat pe 8 decembrie

În ziua de 8 decembrie bugetul resurselor naturale a țării va fi epuizat.

Avertizare: Ce se va întâmpla pe 8 decembrie în R. MoldovaFoto: blog.romstal.md

Avertizarea a fost făcută de expertul economic, Viorel Gîrbu, transmite Știri.md.

Potrivit lui, ziua de 5 august a reprezentat pentru anul curent data în care consumul umanității a depășit capacitatea biologică la nivel planetar. 

"Astfel, începând cu ziua următoare consumul se realizează din contul reducerii capacității de regenerare a biosferei. Această realitate nu este una nouă, civilizația umană a intrat în era ”deficitului ecologic” încă din 1970, iar din acel an situația doar se deteriorează. 

Deși Republica Moldova este un stat sărac, implicit înregistrează un nivel scăzut al consumului populației exprimat ca PIB per capita, la capitolul conviețuirii armonioase cu mediul înconjurător situația este similară cu cea la nivel planetar. 

Consumul final depășește capacitatea biologică la nivel național cu 40%. Estimativ, pentru ziua de 8 decembrie curent „bugetul” resurselor naturale ale țării va fi epuizat", susține expertul.

Viorel Gîrbu e de părerea că această realitate este o consecință în special a biocapacității reduse la nivel de țară, care este mai mică decât media globală.

"În mod similar amprenta de carbon a țării este sub media globală. Totuși, datele prezentate trebuie să inducă o schimbare la nivelul politicilor de dezvoltare pe care noi le urmăm. 

Pe lângă importanța primordială, mult mai mare decât se atestă în prezent, care necesită a fi atribuită protecției și diversificării mediului înconjurător, un aspect suplimentar trebuie să ne atragă atenția. 

Statele, implicit zonele geografice care reprezintă un reper pentru politicile naționale exercită în fapt cea mai păguboasă acțiune asupra biosferei. 

Data epuizării „bugetului” resurselor naturale pentru America de Nord a fost 31 martie curent, iar a UE – 10 mai curent. Deși regiunile respective beneficiază de o capacitate biologică pe persoană mult mai mare decât capacitatea biologică a țării, fiind de 3,9 și, respectiv 2,1, față de 1,2 cât este în cazul Republicii Moldova, amprenta ecologică exercitată este una semnificativ mai mare decât 1,7 atestată pentru țara noastră: 6,6 în cazul Americii de nord și 4,6 în cazul UE. 

Or, așa cum demonstrează datele prezentate mai sus, spațiu în vederea creșterii consumului resurselor naturale chiar și pentru o țară săracă precum este țara noastră nu mai există, o importanță mai mare o reprezintă importul din statele avansate economic a culturii unui mod de trai prietenos cu mediul înconjurător", a explicat Viorel Gîrbu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării