main logo
2812

Autoritățile promit majorarea de 2-3 ori a alocațiilor pentru agricultură

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare propune majorarea treptată a sprijinului financiar alocat sectorului agricol, de la 2,4 miliarde lei în anul 2025, la circa cinci miliarde lei în anul 2030.

Autoritățile promit majorarea alocațiilor pentru agriculturăFoto: mold-street.com

Comparativ cu sumele prevăzute pentru anul 2024, de circa 1,61 miliarde lei pentru subvenționarea sectorului agricol, prin Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNADMR) ar fi o creștere de circa trei ori până în 2030, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Guvernul a prevăzut pentru 2025 doar 1,7 miliarde lei pentru agricultură

Intenția MAIA vine și în condițiile în care Cadrul bugetar pe termen mediu (2025-2027), aprobat de Guvern pe 7 august 2024 stabilea alocații în mărime de 1,7 miliarde lei pentru anii 2025 - 2026 și de 1,8 miliarde lei pentru anul 2027 pentru formarea FNADMR, din contul mijloacelor bugetului de stat.

Majorarea semnificativă a sprijinului financiar alocat sectorului agricol este prevăzută în Programul Strategic al Politicii Agricole 2025-2030 (PSPA), proiectul căruia a fost expus la discuții publice.

„Este imperativă asigurarea acestei creșteri din perspectiva aspirațiilor de accedere a Republicii Moldova la UE, deoarece situația atestată în momentul aderării la UE, implicit bugetul alocat din contul surselor interne pentru sprijinul financiar a sectorului agricol, servește ca reper pentru negocierea viitoarelor fonduri în agricultură”, argumentează Ministerul Agriculturii.

Trei tipuri de intervenții

PSPA este constituit pe 3 tipuri de intervenții: Plăți directe, Sectoriale și Dezvoltarea rurală. Se prevede că aproximativ 2/3 din mijloacele PSPA se vor aloca pentru implementarea unor intervenții de dezvoltare rurală. Pentru intervențiile sectoriale sunt propuse a fi alocate 20% din mijloacele totale ale PSPA, iar pentru plățile directe – 12%.

În conformitate cu cadrul metodologic de elaborare a PSPA, intervențiile dezvoltate în vederea asigurării atingerii obiectivelor strategice trasate, au fost grupate în 2 categorii: - intervenții cu prioritate mare; - intervenții cu prioritate medie. Dat fiind situația dificilă în care se află sectorul agricol, intervenții cu prioritate joasă nu au fost identificate.

Din volumul estimat a mijloacelor necesare realizării activităților PSPA în mărime de 21,8 miliarde lei pe toată durata de implementare a acestuia (2025-2030), 12,5 miliarde lei, sau 57% din total sunt prevăzute pentru implementarea intervențiilor de prioritate înaltă.

În condițiile de formare a FNADMR prevăzute de CBTM 2025-2027, în cazul că nu va fi acceptată majorarea acestuia, deficitul mijloacelor financiare necesare finanțării intervențiilor cu prioritate înaltă va crește progresiv de la 16%
în 2025 la 58% în 2030. Pentru măsurile cu prioritate medie deficitul de mijloace se va majora de la 46% în 2025 la 77% în 2030, estimează MAIA.

Transformarea sectorului agricol într-un domeniu modern, competitiv și rezilient

Mai adăugăm că potrivit Ministerului Agriculturii, Programul Strategic al Politicii Agricole 2025-2030 a fost elaborat pentru „a transforma sectorul agricol din Republica Moldova într-un domeniu modern, competitiv și rezilient, care să asigure securitatea alimentară și să promoveze utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”.

PSPA include măsuri și soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor fermierilor și ale sectorului agricol în contextul provocărilor actuale precum

  • Identificarea și prioritizarea nevoilor sectoriale;
  • Distribuirea procentuală a FNDAMR cu departajarea pe tipul de nevoi, cu prioritate înaltă/medie/joasă;
  • Proiectele investiționale sunt acceptate spre finanțare în urma unei evaluări în baza criteriilor de performanță și de sustenabilitate;
  • Introducerea plăților directe cuplate legate de performanță;
  • Introducerea programelor operaționale în cadrul intervențiilor sectoriale;
  • Instituirea măsurilor de eco-scheme și alte forme de sprijin orientate spre păstrarea unui înalt grad de gestionare sustenabilă a resurselor naturale;
  • Sprijin pentru utilizarea pășunilor. Includerea pentru finanțare a suprafețelor de pajiști reprezintă o necesitate pentru asigurarea dezvoltării sectorului zootehnic și creșterii calității producției obținute, și în vederea asigurării menținerii și dezvoltării biodiversității;
  • Acordarea de sprijin pentru zonele afectate de constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice zonei;
  • Introducerea condiționalităților ca reguli de bază pentru fermierii care vor primi sprijin în cadrul formelor de plată directă cuplate, prin aplicarea noilor standarde de mediu;
  • Extinderea instrumentelor de gestionare a riscurilor;
  • Înființarea Comitetului Național de Monitorizare pentru implementarea PSPA.

Pe durata de implementare a PSPA se estimează ca beneficiarii acestui vor realiza investiții în mărime de 53,4 miliarde lei și vor crea circa 53.000 locuri de muncă noi, sau 13.300 locuri permanente. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării