Atenție: Controale fiscale în iulie. Domeniile care sunt în vizorul SFS
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță continuarea acțiunilor de control fiscal operativ în luna iulie, în scopul prevenirii și combaterii neutilizării echipamentelor de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar, precum și a altor încălcări ale legislației în vigoare.

Potrivit autorităților fiscale, verificările se vor axa pe comerțul cu amănuntul al mărfurilor, produselor și materialelor, în special în magazine; prestarea serviciilor în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele); activitatea în sectorul de agrement; transportul rutier de pasageri; comerțul prin intermediul platformelor online, transmite Știri.md.
Totodată, vor fi desfășurate controale fiscale operative în urma examinării petițiilor, sesizărilor, reclamațiilor și informațiilor din mass-media, în cazul contribuabililor care prezintă riscuri de neconformare fiscală.
Reprezentații SFS menționează că, în perioada ianuarie-iunie, SFS a efectuat 3.298 de controale fiscale prin metoda verificării operative. În 2.322 dintre acestea au fost depistate încălcări ale legislației fiscale. În consecință, au fost aplicate sancțiuni fiscale în valoare de 7.242.000 de lei și sancțiuni contravenționale în sumă de 2.472.300 de lei.
„Acțiunile de control au avut drept scop monitorizarea respectării de către contribuabili a obligației de eliberare a bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea completă a veniturilor și deținerea documentelor de proveniență pentru mărfurile puse în vânzare”, explică SFS.
Totodată, autoritățile fiscale menționează că, în prima jumătate a anului 2025, SFS a identificat 718 anunțuri de pe platforme precum www.999.md, Facebook, Instagram și alte site-uri, care promovau vânzarea de produse fără respectarea normelor fiscale. În urma controalelor, au fost întocmite 193 de procese-verbale contravenționale, fiind aplicate sancțiuni în sumă totală de 328.400 de lei.
În acest sens, SFS îndeamnă contribuabilii să respecte reglementările fiscale și să își desfășoare activitatea economică într-un mod transparent, pentru a contribui la crearea unui mediu economic echitabil și sustenabil.
„Impozitele și taxele achitate ca urmare a declarării tuturor tranzacțiilor permit servicii medicale de calitate, pensie decentă, învățământ eficient, asistență socială și infrastructură europeană”, subliniază SFS.
Totodată, SFS îndeamnă cetățenii să solicite bonul fiscal pentru orice produs achiziționat sau serviciu prestat și să sesizeze cazurile de încălcări fiscale la Centrul unic de apel al instituției – 0 8000 1525.