main logo
837

ASP: Legătura cetățeniei prin investiții cu amnistia fiscală e un mit

Programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţii nu comportă riscuri pentru securitatea Moldovei, susţine directorul adjunct al Agenţiei Servicii Publice (ASP), Iulia Petuhova.

ASP: Legătura cetățeniei prin investiții cu amnistia fiscală e un mit

Potrivit agenţiei Infotag, joi, la evenimentul de prezentate a ultimelor evoluţii ale programului, ea a menţionat că "partea fundamentală este verificarea detaliată a reputaţiei economice şi financiare a candidaţilor", transmite Știri.md.

"Programul se bazează pe controlul Due Diligence, care presupune analizarea dosarului candidatului atât de către companiile internaţionale, cât şi de MAI, CNA şi SIS. Apoi, candidatul trebuie să primească avizul pozitiv din partea Comisiei programului, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Administraţiei Preşedintelui, care trebuie să confirme dacă candidatul corespunde tuturor normelor juridice ale Republicii Moldova", a spus Petuhova.

Ea a subliniat că "cererea este respinsă, dacă candidatul se află pe listele Interpolului, deţine bani din surse dubioase sau li s-a refuzat acordarea vizei în vreun stat cu care Moldova are un acord privind regimul liberalizat de vize".

Referindu-se la cele două companii străine care sunt responsabile de atragerea investitorilor ("Moldova Investment Company" şi "Henley & Partners"), ea a spus că aceste sunt "parteneri cu experienţă în această chestiune, cu o gamă variată de relaţii internaţionale".

"În cele şase luni de funcţionare a programului (din noiembrie 2018), până acum prin această procedură a fost acordat doar un paşaport. Deţinătorul acestuia este un om de afaceri din domeniul IT, care este interesat să promoveze acest sector în Republica Moldova. El şi-a exprimat deja disponibilitatea de a coopera cu Universitatea Tehnică, ajutând astfel tinerii specialişti. Alte 23 de dosare sunt în curs de examinare", a spus Petuhova, refuzând să numească ţările din care au fost depuse documentele, sub pretextul protecţiei datelor cu caracter personal.

Ea a numit că "legătura dintre program şi amnistia fiscală este un mit".

"Primul dosar al programului a fost înregistrat la mijlocul lunii decembrie 2018, toate procedurile legale ce ţin de examinarea acestuia au durat aproximativ 60 de zile, iar legea privind amnistia fiscală a fost valabilă până la 1 februarie 2018, ceea ce face imposibilă trasarea vreunei legături între acestea", a spus specialistul.

Opoziţia şi Uniunea Europeană au criticat dur legea privind acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor, adoptată în Republica Moldova la iniţiativa Partidului Democrat. 

În opinia UE, programul aprobat comportă riscul de a acorda cetăţenia moldovenească unor persoane cu trecut dubios, precum şi care prezintă pericol pentru securitatea ţării. 

Unii experţi au afirmat că, prin introducerea acestui program, Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu ţările UE, introdus în aprilie 2014. Opoziţia parlamentară în persoana blocului ACUM a declarat direct că legea trebuie abrogată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării