main logo
1587

Aproape jumătate dintre drumurile din țară sunt într-o stare jalnică

Aproape jumătate din drumurile Republicii Moldova sunt în stare jalnică. O recunosc chiar autoritățile, care invocă lipsa de bani ce a dus la deteriorarea accelerată a infrastructurii rutiere. Ministerul Infrastructurii și Administrația de Stat a Drumurilor spun că finanțarea anuală precară nu permite reparația drumurilor, nemaivorbind de construcția unor șosele.

Aproape jumătate dintre drumurile din țară sunt într-o stare jalnicăFoto: Imagine simbol

„Potrivit autorităților, 45 la sută dintre drumurile din Republica Moldova sunt într-o stare rea și chiar foarte rea. Un exemplu e șoseaua Chișinău-Bălți, formată în mare parte din plăci de beton și care nu a fost reabilitată de ani buni. Pe această porțiune s-au format mai multe gropi, ceea ce face deplasarea dificilă”, relatează jurnalista Irina Mihailici, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

În ultimii trei ani, procentul drumurilor bune a crescut cu doar 11%.

„Peste 40% dintre drumurile pe care le gestionează Administrația de Stat a Drumurilor, aproape 6.000 km, 45 la sută, sunt drumuri rele și foarte rele. Neavând partea de întreținere, am scăzut foarte mult”, a declarat directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan.

O soluție ar fi ca banii acumulați din Fondul Rutier să fie folosiți de Administrația de Stat a Drumurilor, iar 80 la sută din accizele la carburanți să revină lucrărilor de reparații.

„Anul acesta suntem cu aproape 1,7 miliarde, dacă scot inflația și tot ce se întâmplă - creșterea costurilor materialelor, schimbarea de furnizori, am avut o lovitură foarte mare cu războiul din Ucraina și cu COVID-ul. Anul acesta la întreținere suntem la nivelul anului 2012”, a menționat directorul ASD, Sergiu Bejan.

„Minimum pentru întreținerea segmentului rutier este nevoie de la patru până la șase miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă că colectarea acestor surse va cădea pe cetățeni. Noi vom fi rugați ca taxele rutiere pe care le avem momentan să fie treptat crescute până la nivelul minim ca să asigurăm întreținerea sectorului rutier”, a declarat secretarul de stat în domeniul infrastructurii drumurilor, Nicolai Mîndra.

Ministerul Infrastructurii susține că are o strategie pentru următorii ani. Directorul Asociației Drumarilor Antreprenori din Moldova spune însă că nu este o strategie clară și bine structurată.

„Nu am alocat mijloacele financiare, dar e vorba de 8-10 miliarde în ultimul an care nu s-au alocat la infrastructură, drumurile au devenit mai rele. Pierderile economiei la starea actuală a drumurilor depășesc 12 miliarde, eu cred că în anul 2025 o să fie și mai mult. Nealocarea la timp a acestor mijloace sau a face un salt de reabilitare o să rămânem și fără drumuri, și cu datorii enorme”, susține directorul Asociației Drumarilor Antreprenori, Boris Gherasim.

Potrivit specialiștilor, din cauza drumurilor rele, conducătorii auto trebuie să cheltuie pentru întreținerea vehiculelor de trei-patru ori mai mult. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii spun că, pe lângă lipsa de bani, e și o lipsă de specialiști și cadre bine instruite.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării