main logo
2208

Apel de la unii furnizori către Gavrilița: Suntem în prag de faliment

Furnizorii de energie electrică la tarife nereglementate, care activează pe piața liberă a Republicii Moldova, au lansat un apel către premierul Natalia Gavrilița, care conduce și Comisia pentru Situații Excepționale și solicită audieri.

Apel de la unii furnizori către Gavrilița: Suntem în prag de falimentColaj: știri.md

Furnizorii se plâng de condiții inacceptabile pentru activitate în perioada stării de urgență, transmite Știri.md.

"Noi, furnizorii de energie electrică la tarife nereglementate care activează pe piața liberă a Republicii Moldova, solicităm membrilor Comisiei Situații Excepționale (CSE) să ne audieze la tema problemei legate de imposibilitatea desfășurării activității în condițiile introducerii unor restricții pe perioada situației de alertă, constatată prin dispoziția CSE nr. 42 din 13.10.2022.

Din păcate, deja de două luni suntem purtați prin ședințe și mai mult, chiar și am agreat soluțiile propuse de reprezentanții Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), pentru depășirea situației în care se află sectorul electroenergetic din momentul introducerii restricțiilor, ca urmare a constatării situației de alertă în sector, iar la modul practic nimic nu s-a schimbat: furnizorii de pe piața nereglementată continue să fie marginalizați și blocați pe orice cale, energie electrică produsă în Republica Moldova nu se achiziționează de participanți piața interne, dar energia electrică disponibilă este „aruncată” în Sistemele Electroenergetice țărilor vecine ca dezechilibru.

Astfel, prin tergiversarea adoptării unor hotărâri în situația creată, furnizorii sunt aduși în pragul falimentului.

De asemenea, ne exprimăm regretul că, pe toată perioada de căutare a soluțiilor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prin reprezentanții delegați în grupul de lucru, nu o manifestat o poziție constructivă, astfel tergiversând procesul.

Au fost identificate două soluții pentru depășirea situației: procurarea centralizată a energiei electrice disponibile pe piața internă de la producători și furnizori locali sau anularea stării de alertă în sectorul electroenergetic cu revenirea la condițiile de activitate de până la 13 octombrie 2022.

În decembrie 2022, ca urmare a definitivării unei soluții de compromis, agreată de MIDR și ANRE, subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședințelor CSE, dar nu s-a regăsit în ultimele 2 dispoziții, adoptate și publicate oficial.

Se creează impresia că anumiți factori de decizie intenționat nu doresc să întreprindă nicio acțiune pentru a ajuta tot sectorul electroenergetic în mod egal și la condiții similare de activitate, astfel, prin inacțiunile sale, creând blocaje și aducând o bună parte a reprezentanților din sector la situație de faliment.

Este cel puțin stranie această abordare de a bloca activitatea producătorilor și furnizorilor mici din piață nereglementată, concomitent favorizând activitatea „monopolistelor”.

Solicităm respectuos audierea reprezentanților furnizorilor care activează la prețuri nereglementate pentru a veni cu explicații și informații clare pe subiectul invocat și includerea pe ordinea de zi a viitoarei ședințe CSE a subiectului ce ține de soluțiile identificate.

Ne exprimăm încrederea că vom fi auziți în sfârșit și CSE, chiar și în situație de criză, va reuși să mențină progresele obținute în ceea ce ține diversificarea și demonopolizarea sectorul energetic autohton", se arată în apelul furnizorilor de energie electrică.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării