Antreprenorii, revoltați că sunt obligați să declare beneficiarul efectiv
Mai mulți antreprenori moldoveni s-au arătat nemulțumiți de faptul că sunt obligați de autorități să declare beneficiarii efectivi ai companiilor și organizaților.

O tânără s-a plâns, pe rețele, că a plătit 1.150 de lei la Agenția Servici Publice și a menționat că „schimbarea sau introducerea acestui beneficiar efectiv nu avea scopul prevenirii spălării banilor, ci pentru a mai adăuga cu 30 de milioane de lei în bugetul de stat, ca ulterior cumva să fie luați de acolo”. Autoritățile nu au venit, deocamdată, cu o replică la acuzațiile care li se aduc, dar au prelungit termenul cu un an, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
„Vin de la ASP, am fost să înregistrăm și noi beneficiarul efectiv. 1.150 de lei costă această „schimbare” și când am întrebat când putem veni după extras, mi s-a spus că extrasul se înregistrează aparte. Încă 100 de lei dacă vrei să scoți extrasul, unde deja este indicat beneficiarul efectiv, pentru că cei 1.150 de lei sunt doar pentru a se introduce în program beneficiarul efectiv. Întrebarea mea e: „Cu ce scop?”. „Pentru prevenirea spălării banilor”. Am înțeles, vreți să preveniți spălarea banilor, puneți o sumă mai mică sau faceți să fie gratuit, pentru că voi vreți să preveniți, nu eu.
Mai apare întrebarea dacă proprietarul este proprietar 100% una și aceeași persoană, pentru ce mai trebuie să mai includ acest beneficiar efectiv? Normal că eu sunt beneficiar efectiv, dacă eu sunt înregistrată ca proprietară a acestui SRL. Toate companiile, SRL, societățile pe acțiuni, întreprinderile individuale, toate trebuie să se înregistreze până la sfârșitul acestui an, dacă nu, la anul vor fi amenzi de 50 mii lei. O sumă destul de mare, nu doar amenda, dar și modificarea acestui act”, a relatat tânăra, într-un video pe TikTok.
„Domnul de la ASP ne-a spus, dar nu am înțeles concret, fie 30 de mii în total, fie 30 de mii mai are de înregistrat. 30 de mii înmulțit cu 1.000 lei e 30 de milioane de lei. Chiar 30 de milioane de lei? Schimbarea sau introducerea acestui beneficiar efectiv nu avea scopul prevenirii spălării de bani, ci pentru a mai adăuga cu 30 de milioane de lei în bugetul de stat, ca ulterior cumva să fie luați de acolo. Iar noi trebuie cumva să câștigăm miile pe care le-am dat”, a mai adăugat aceasta.
Și un alt antreprenor s-a arătat foarte nemulțumit de modul în care a decurs toată procedura: „Cei din Parlament au scos o lege chipurile să vadă cine e beneficiarul efectiv la toate companiile. Ei se luptă cu rușii, cu Șor, nu știu cu cine și în lupta asta a lor au decis ca toate persoanele juridice să facă asta, să declare”.
Comentariile referitoare la subiectul beneficiarului efectiv au împânzit internetul:
Fondatorul „Banca de bancuri”, care este și el antreprenor, a făcut haz de necaz. „În cazul meu, beneficiar efectiv e soția, ca la fiecare bărbat”, a spus Valeriu Rașcu.
Autoritățile nu au venit, deocamdată, cu o replică la acuzațiile care li se aduc, dar au prelungit termenul cu un an.
„Agenția Servicii Publice facilitează declararea beneficiarilor efectivi pentru campanii și organizații”
Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, urmare a consultărilor între autoritățile de profil, termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv a fost prelungit până la 31 decembrie 2025. Parlamentul va asigura modificarea cadrului legal aferent până la finalul acestui an.
Persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale înregistrate în Republica Moldova au obligația de a prezenta și/sau actualiza informația cu privire la beneficiarul efectiv/beneficiarii efectivi la Agenția Servicii Publice.
Ce este beneficiarul efectiv?
Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.
Modificări importante pentru declarare:
Declararea beneficiarilor este obligatorie pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni.
Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație.
Cererile pot fi expediate electronic la be@asp.gov.md, fără a mai fi nevoie să vă prezentați la sediile ASP.
Simplificări și măsurări suplimentare:
O singură declarație inițială: Actualizările vor fi necesare doar la schimbarea beneficiarilor, a fondatorilor sau în cazul reorganizării sau radierii unităților din Registru.
Prelungirea termenelor: Parlamentul va extinde termenul cu un an atât pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și intrarea în vigoare a aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare.
Simplificarea procedurilor: Se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, reducând cozile și timpul de așteptare.
Din aprilie va fi dată în exploatare platforma care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unităților de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi fără a fi nevoie să se transmită informația prin email.
Pentru cei care doresc să depună declarația cu privire la beneficiarii efectiv, cum procedați?
Pasul 1: Descărcați formularul necesar de pe portalul serviciilor electronice https://e-services.md/?q=ro/content/descarca-formulare
Pasul 2: Completați și semnați electronic documentele. Trimiteți-le la be@asp.gov.md.
Pasul 3: Dacă nu aveți semnătură electronică, documentele pot fi semnate olograf și expediate prin poștă la adresa: Str. Al. Pușkin 47, Chișinău.
Alte detalii importante:
Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165.362 înregistrate în Registrul de Stat”, se menționează în comunicatul remis de ASP.
Totodată, deputatul PAS Radu Marian a venit și el cu câteva precizări pe marginea subiectului: