main logo
1315

Antreprenor, despre protestele fermierilor: Acțiune cu iz politic

Problemele agricultorilor, care au trecut printr-o secetă cruntă anul trecut, au fost politizate și folosite în interesele unui anumit cerc de oameni.

Antreprenor, despre protestele fermierilor: Acțiune cu iz politic

Declarațiile au fost făcute de producătorul Denis Țepordei și economistul Gheorghe Costandachi în cadrul emisiunii politizate și folosite în interesele unui anumit cerc de oameni, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Antreprenorul Denis Țepordei susține că protestele agricultorilor, desfășurate la sfârșitului anului trecut, au fost politizate, iar cei care au ieșit în stradă nu sunt cei care au suferit în urma secetei.

Potrivit lui, adevărații producători nu au participat la manifestații, ci au căutat soluții pentru a face față pierderilor înregistrate în 2020.

Denis Țepordei, antreprenor: „Mirosea mai mult așa, a protest cu iz politic, decât … într-adevăr acolo erau tractoare de milioane de euro. Să nu sar în capul agricultorilor care au probleme, că jumătate din problemele astea și le fac singuri.

Ce s-a obținut? Nu s-a obținut nimic. Câte o amendă pentru fiecare și, poate, vreo câteva întrevederi cu ministrul și vreo câteva promisiuni”.

Iar economistul Gheorghe Costandachi este de părere că în spatele agricultorilor care cer ajutoare de la stat s-ar afla oameni foarte bogați, care au ocupat sau ocupă în continuare funcții înalte în stat.

Potrivit lui, un sector care asigură doar 10 la sută din PIB nu poate pretinde, la fiecare pierdere înregistrată, să primească bani din impozitele plătite de cei care asigură 90 la sută din Produsul Intern Brut.

Gheorghe Costandachi, economist: „Când aceștia au probleme, ei nu fac proteste și nu iau de la agricultori nimic. Deci, aici a ieșit un confuz absolut clar politic.

Sunt agricultori care lucrează, ei nu au când ieși. Da, sunt probleme care trebuie soluționate, dar nu cu hapca, nu chiar atât de nerușinat și obraznic”.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii declară că pentru a avea succes în acest domeniu, producătorii trebuie să înțeleagă că mai întâi trebuie să studieze piața, să înțeleagă care sunt produsele agricole de care are nevoie țara, să identifice piețe de desfacere și să se asigure că produsul lor este unul de calitate.

De asemenea, este necesar să-și asigure roada, pentru ca, în cazul unor cataclisme naturale, să poată pretinde la despăgubiri.

Vasile Șarban, șef de direcție, Ministerul Agriculturii: „Nu este coordonare în producere și nu este coordonare cu administrația, care ar fi Ministerul sau cu instituțiile statului.

Noi înțelegem că este proprietate privată, noi înțelegem că fiecare are dreptul să-și gestioneze afacerea cum își dorește, dar, dacă mergem așa, nu apelați la stat ca să cereți ajutoare”.

Cât ține de motorina promisă de statul român drept ajutor pentru agricultori.

Șarban afirmă că autoritățile au făcut tot ce depinde de ele pentru a recepționa și distribui combustibilul, a mai rămas doar țara vecină să-l livreze.

Amintim că președintele român Klaus Iohannis a promis, încă la sfârșitul lunii decembrie, că țara sa va oferi 6.000 de tone de motorină pentru a-i ajuta pe producătorii afectați de secetă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării