ANRE a prezentat calculele: Cât am putea plăti pentru lumină
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) propune un tarif de 4,10 lei/kWh la lumină pentru consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de către Premier Energy. Se întâmplă după ce ultima a cerut scumpirea energiei electrice. În prezent, consumatorii achită 2 lei și 34 de bani.
ANRE propune un tarif de 4,68 lei/kWh pentru consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de către FEE-Nord. În prezent, acești consumatori achită 2 lei și 84 de bani/kWh, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
Pe data de 3 ianuarie, ANRE se întrunește în ședință pentru a examina și supune spre aprobare proiectele de hotărâre.
Pe site-ul ANRE a fost publicat proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Premier Energy. Proiectul va fi examinat și supus spre aprobare la ședința Agenției din data de 3 ianuarie, care va începe la ora 11:00. Agenția propune un tarif de 4,10 lei/kWh. Menționăm că Premier Energy a solicitat o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării. În prezent, consumatorii casnici achită pentru lumină 2 lei și 34 de bani.
Consumatorii care dispun de echipamente de măsurare cu posibilitatea înregistrării consumului de energie pe intervale de ore vor putea beneficia de preț diferențiat. În intervalul orelor 07:00-23:00, prețul unui kWh va fi de 4,32 lei, iar în intervalul 23:00-07:00 va fi de 3,31 lei.
Pe site-ul ANRE a fost publicat și proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Agenția propune un tarif de 4,68 lei/kWh. Menționăm că FEE-Nord a solicitat un tarif de 4,53 lei/kWh pentru zona de nord. În prezent, consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de companie, achită 2 lei și 84 de bani/kWh.
Consumatorii care dispun de echipamente de măsurare cu posibilitatea înregistrării consumului de energie pe intervale de ore vor putea beneficia de preț diferențiat. În intervalul orelor 07:00-23:00, prețul unui kWh va fi de 4,89 lei, iar în intervalul 23:00-07:00 va fi de 3,90 lei.
Pe data de 18 decembrie, premierul Dorin Recean a declarat că, în cazul în care Rusia nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, tarifele la energia electrică vor fi majorate. În acest sens, a adăugat oficialul, statul va acorda compensații suplimentare.
Precizăm în context că, între timp, pe data de 28 decembrie, Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie-fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.
La 30 decembrie, Recean a cerut ministrului Muncii și Protecției Sociale să vină cu calcule și măsuri suplimentare de susținere a populației „imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife”.
Menționăm că, pe data de 3 ianuarie, începând cu 13:00, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, va susține o conferință de presă în care va anunța mecanismul de acordare a compensațiilor pentru energia electrică „ca urmare a creșterii tarifelor pentru sursa de energie”.