main logo
621

Anexele la contractele cu Gazprom vor fi semnate pe un termen de 3 ani

Amendamentele la contractul de furnizare a gazelor vor fi semnate cu Gazprom „în săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna următoare” pe o perioadă de trei ani, a anunțat astăzi într-o conferință de presă Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz.

Anexele la contractele cu Gazprom vor fi semnate pe un termen de 3 aniFoto: moldpres.md

Oficialul a adăugat că „Republica Moldova va fi asigurată cu gaze, furnizorul principal nu se schimbă, este Gazprom”, transmite Știri.md cu referrie la Moldpres

Vadim Ceban a menționat că în amendamente va fi prevăzută inclusiv „posibilitatea de prelevare a gazelor naturale din diferite puncte”. Dacă anterior livrarea gazelor avea loc la hotarul Republicii Moldova cu Ucraina, acum se discută captarea acestora pe alte căi. În prezent, „se poartă discuții intensive între operatorii sistemelor de gaze din Ucraina și Federația Rusă, ca urmare vom avea posibilitatea să preluăm gaze la hotarul între Federația Rusă și Ucraina”.

În al doilea rând, Republica Moldova ar putea primi gaze pe coridorul transbalcanic. „Am coordonat respectiv prelevarea gazelor la hotarul între România și Ucraina, în punctul Isaccea-Orlovca”, a menționat președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz. El a adăugat că în acordul de prelungire a contractului cu Gazprom nu vor fi făcute schimbări esențiale, va rămâne formula de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale. Prețul va fi stabilit trimestrial. Potrivit estimărilor, inclusiv a concernului rus, preliminar prețul mediu anual pentru 2020 va fi de 173-175 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi de gaze.

Republica Moldova urmează să semneze acordul tehnic cu Ucraina, „pentru că, potrivit regulilor europene, Moldovatransgaz și Moldovagaz trebuie să semneze acordul tehnic de operare cu operatorul nou care va fi creat până la sfârșitul anului în Ucraina”. Vadim Ceban a subliniat că Moldovagaz a pregătit deja proiectele de acorduri și că „toate aspectele tehnice au fost coordonate” și a spus că speră ca în perioada imediat următoare acordurile să fie semnate.

Timp de trei luni s-a discutat, ca alternativă, livrarea gazelor pe coridorul transbalcanic. Acest traseu de livrare a gazelor se discută la nivelul grupurilor de lucru sub egida Uniuni Europene, Comisiei Europene din 2016. În acest răstimp, Republica Moldova nu a fost vizată de acest proiect, nu a făcut parte din acest proces. 

„Datorită echipei Moldovagaz, colegilor de la Moldovatransgaz, cu sprijinul Uniunii Europene, a operatorilor de transport gaze pe acest coridor, am reușit să intrăm în acest proces, să majorăm capacitățile zilnice de preluare a gazelor pe coridorul transbalcanic în sistem revers până la volumul necesar în perioada de vârf a iernii, inclusiv regiunea transnistreană, până la 16 milioane metri cubi de gaze pe zi. În cadrul ședinței de la Bruxelles am reușit să finalizăm acest proces”, a informat președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz.

Este pentru prima oară când Republica Moldova reușește să acceseze acest coridor și să aibă o alternativă reală de livrare a gazelor. Vadim Ceban s-a referit și la lucrările tehnice și investițiile făcute în infrastructura și rețelele de gaze, ca urmare Republica Moldova este gata de a primi gaze în sistem revers.

Președintele Moldovagaz a declarat în final că, deși există unele devieri financiare negative, acumulate în anii precedenți, compania nu va solicita majorarea de tarife, mai ales în contextul reducerii prețului la gazele naturale în 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării