Anca Dragu, la Luxemburg: A avut întrevederi de nivel înalt
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a participat în perioada 2-4 iulie la lucrările reuniunii anuale a Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Grupului Băncii Mondiale (GBM), desfășurată anul acesta la Luxemburg.

În marja reuniunii, guvernatoarea BNM a avut o serie de întrevederi bilaterale axate pe cooperarea Republicii Moldova cu partenerii internaționali în domeniul reformelor economice, stabilității financiare și integrării europene, transmite Știri.md.
Dialog consolidat cu FMI pentru o economie mai rezilientă
În cadrul întrevederii cu directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Mark Horton, accentul a fost pus pe independența și guvernanța instituțională a Băncii Naționale, implementarea Programului cu FMI și progresele Moldovei în conectarea sectorului bancar moldovenesc la Zona Unică de Plați în Euro (SEPA).
„Reformele pe care le implementăm cu sprijinul FMI ne ajută să construim o economie mai competitivă, mai rezilientă și mai pregătită pentru integrarea în Uniunea Europeană. Este un proces care vizează în mod direct îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a evidențiat Anca Dragu.
De asemenea, a fost subliniată importanța Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), realizat la solicitarea BNM de către FMI și Banca Mondială, un demers destinat consolidării sistemului bancar și alinierii Republicii Moldova la cele mai înalte standarde internaționale în materie de reglementare și supraveghere financiară.
Sprijin european pentru reformele în sectorul financiar și integrarea în UE
La întrevederea cu Gert Jan Koopman, director general pentru Extindere și Vecinătatea Estică din cadrul Comisiei Europene, discuțiile au vizat evaluarea echivalenței cadrului de reglementare prudențială al băncilor moldovenești conform metodologiei Autorității Bancare Europene (EBA), precum și participarea activă a BNM în procesul de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în calitate de instituție lider pentru trei capitole relevante din acquis-ul comunitar al UE.
Totodată, a fost discutată Agenda de reforme aferentă Planului de Creștere pentru Moldova, care presupune realizarea reformelor socioeconomice incluzive, durabile, precum și reforme ce privesc elementele fundamentale ale procesului de extindere, aliniate cu valorile Uniunii Europene. În cadrul acestei Agende, BNM deține un rol determinant în implementarea reformelor pentru sporirea accesului la finanțare și dezvoltarea pieței de capital.
Cooperare internațională pentru dezvoltare durabilă și incluziune financiară
La întrevederea cu Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte regional pentru Europa, America Latină și Caraibe în cadrul Corporației Financiare Internaționale (IFC), și Ines Rocha, director regional pentru Europa, au fost abordate perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova, strategiile de creștere pe termen mediu și sprijinul oferit pentru promovarea incluziunii financiare.
Discuțiile au inclus și implementarea reformelor prevăzute în cadrul Programului FMI, precum și oportunitățile de sprijin tehnic din partea Băncii Mondiale pentru modernizarea sectorului financiar.
În contextul dialogului oficial, s-a creat cadrul favorabil pentru semnarea, la 3 iulie 2025, a Acordului de Cooperare dintre BNM și IFC în domeniul finanțării durabile. În baza acestui document va fi acordată asistență tehnică din partea IFC în implementarea Foii de Parcurs pentru Dezvoltarea Durabilă 2024-2028.
Cooperare cu băncile centrale europene
Guvernatoarea BNM a avut o întrevedere și cu Olaf Sleijpen, noul președinte al băncii centrale a Regatului Țărilor de Jos. Temele discutate au vizat rezultatele cooperării bilaterale, sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european, precum și extinderea colaborării în domenii precum cercetarea economică și analiza de politici monetare.
La fel, în cadrul discuțiilor cu omologul său, Gaston Reinesch, guvernatorul Băncii Centrale a Luxemburgului – instituția gazdă a reuniunii din acest an, accentul a fost pus pe intensificarea cooperării dintre BNM și Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC). Au fost analizate prioritățile de asistență tehnică pentru anul curent și perspectivele de aliniere a reglementărilor bancare din Republica Moldova cu Standardul Internațional de Raportare Financiară IFRS 9.
Moldova, parte activă a Constituenței conduse de Regatul Țărilor de Jos și Belgia
Reuniunea de la Luxemburg din acest an a fost precedată de cea organizată la Chișinău – un eveniment de referință pentru Republica Moldova, care a găzduit pentru prima dată această platformă de dialog internațional. Timp de câteva zile, Chișinăul a găzduit peste 100 de reprezentanți ai ministerelor de finanțe și băncilor centrale din cele 16 state membre ale Constituenței, oferind un spațiu valoros de cooperare și schimb de experiență pe teme economice și financiare.
Republica Moldova este parte a acestei Constituențe începând cu 12 august 2012, alături de Andorra, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina. Grupul este reprezentat la nivelul conducerii Fondului Monetar Internațional și al Grupului Băncii Mondiale de un director executiv comun, ales pentru un mandat de patru ani.