Anca Dragu, în discuții cu un înalt oficial român. Subiectele abordate
Pe data de 16 iulie, la sediul BNM, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut o întrevedere cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Dragoș-Nicolae Pîslaru.

Dialogul s-a axat pe contribuția băncii centrale în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, prin consolidarea stabilității financiare, modernizarea infrastructurii bancare și armonizarea legislației cu standardele Uniunii Europene, transmite Știri.md.
Întâlnirea a reconfirmat sprijinul constant al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și al ministrului Dragoș-Nicolae Pîslaru pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova și pentru consolidarea cooperării bilaterale în domeniul investițiilor și dezvoltării instituționale.
În acest context, Anca Dragu a evidențiat progresele în dezvoltarea sistemului financiar prin implementarea standardelor internaționale de supraveghere și reglementare, precum și eforturile de digitalizare a serviciilor financiare și dezvoltarea infrastructurii de plăți.
Guvernatoarea BNM a menționat rezultatele remarcabile ce țin de integrarea Republicii Moldova în Zona Europeană de Plăți în Euro – SEPA, care va facilita transferuri rapide cu costuri reduse între Moldova și zona respectivă.
De asemenea, a fost remarcat succesul sistemului național de plăți instant MIA, care demonstrează progresul procesului de transformare a serviciilor financiare, oferind cetățenilor un sistem de plăți modern, care răspunde nevoilor lor.
„Aceste realizări reflectă angajamentul ferm în susținerea parcursului european al țării noastre. Prin reformele structurale pe care le implementăm și prin dezvoltarea continuă a sistemului financiar-bancar, contribuim la crearea unui mediu economic stabil și a unui sistem financiar rezilient, aliniat standardelor europene”, a menționat Anca Dragu.
Dialogul dintre cei doi oficiali a vizat și consolidarea capacităților instituționale, care reprezintă un pilon de bază în procesul de absorbție eficientă a fondurilor europene, asigurând redirecționarea acestora către proiecte investiționale cu potențial real de creștere economică și îmbunătățire a calității vieții cetățenilor.
„Sistemul bancar autohton, deja aliniat la standardele europene prin reformele derulate în ultimul an, oferă un cadru solid și sigur pentru investitori, sprijinind dezvoltarea durabilă și integrarea economică a Republicii Moldova în spațiul european”, a adăugat Anca Dragu.
Totodată, guvernatoarea BNM a evidențiat importanța dialogului interinstituțional extins dintre Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României în procesul de adaptare a sectorului bancar la cadrul european.