main logo
550

Analiză: Refugiații ucraineni au influențat pozitiv economia din Moldova

Refugiații din Ucraina au avut o influență pozitivă asupra economiei moldovenești. Fiind cazați pe teritoriul Republicii Moldova, au consumat bunuri aducând bani în Bugetul Național. Totodată, au salvat ramura HoReCa, cazându-se în hotelurile, motelurile și pensiunile turistice.

Analiză: Refugiații ucraineni au influențat pozitiv economia din Moldova

De asemenea, companiile din Ucraina au salvat căile ferate moldovenești, dar și ramura transportului, ducând mărfuri din și spre Ucraina. Constatările aparțin expertului de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Expertul menționează că un prim aspect important al războiului din Ucraina este faptul că exporturile moldovenești în 2022 au explodat. Dacă în 2021 acestea au totalizat 3,1 miliarde de dolari, în 2022 au ajuns la 4,3 miliarde de dolari. „Noi exportăm în Ucraina și, respectiv, mărfurile ucrainene le importăm și exportăm în alte țări. Din acest export de bunuri, circa 850 de milioane de dolari, bunuri exportate de către Republica Moldova, sunt generate de fluxurile de mărfuri din și spre Ucraina”, a spus Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că Republica Moldova, pe lângă exportul de mărfuri, care este de 4,34 de miliarde de dolari, are și exporturi de servicii. Cele mai mari servicii pe care le exportă sunt cele de transport, care au crescut și care pur și simplu salvează țara.

Analistul economic a menționat că agenților economici moldoveni, în special celor din domeniul transportului, războiul din Ucraina le-a adus venituri financiare. În 2018, volumul serviciilor de transport, de mărfuri și de pasageri a fost de 434 de milioane de dolari. Pandemia a prăbușit sectorul la 250 de milioane de dolari în 2020. În 2022, estimativ, volumul serviciilor de transport, de mărfuri și de pasageri a ajuns la 480 de milioane de dolari. Dintre acestea, până la 150 de milioane de dolari au fost generați de deservirea fie a pasagerilor, fie a mărfurilor care au venit din Ucraina sau au plecat spre Ucraina.

Economistul susține că războiul din Ucraina a readus la viață calea ferată moldovenească, care practic era inactivă. În 2022, transportând din și spre Ucraina mărfuri, brusc a crescut volumul de servicii transportate pe cale ferată. Aproape s-a dublat față de 2021, ajungând la 1,2 miliarde de tone/km.

Veaceslav Ioniță a remarcat că Bugetul Național în 2022, din cauza reducerii consumului populației, a avut o creștere modestă. Însă, refugiații ucraineni au contribuit la formarea lui. Ucrainenii care trăiesc în Republica Moldova consumă bunuri și servicii, fie din banii lor, fie din banii pe care îi primesc în calitate de ajutor. Consumând aceste bunuri și servicii, fie că le procură ei sau cineva procură pentru ei, generează venituri sub formă de TVA și accize la bugetul de stat. Cinci mii dintre ucraineni muncesc deja aici. Aceștia plătesc asigurări sociale, medicale și alte taxe și impozite. Toate acestea aduc venituri.

„Suma minimă generată de către refugiați în bugetul național, estimativ, din TVA, accize, asigurări sociale, medicale și alte tipuri de impozite și taxe, în primul trimestru din anul trecut a fost de 150 de milioane de lei, în trimestrul doi – 550 de milioane de lei, trimestrul trei – 560 de milioane de lei, trimestrul patru – 590 de milioane de lei. În total, în Bugetul Național, care anul trecut a avut o situație nu dintre cele mai plăcute, refugiații ucraineni au adus cel puțin 1,8 miliarde de lei”, a remarcat economistul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării