main logo
1833

Analiză: Niciun leu din miliardul furat nu a fost recuperat până acum

Lipsa de progrese în recuperarea banilor fraudați de la cele trei bănci devalizate este compensată cu aprobarea de inițiative populiste și periculoase.

Analiză: Niciun leu din miliardul furat nu a fost recuperat până acum

Conform ultimelor date oficiale, publicate pe pagina web a Ministerului Finanțelor, până în prezent statul a reușit să recupereze din cele trei bănci lichidate puțin peste 2,5 miliarde de lei, însă niciun leu din banii furați, după cum a analizat expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md cu referire la viitorul.org.

Expertul spune că toți banii recuperați provin din vânzare de active de la cele trei bănci, precum și din restituirea de credite de la companiile de bună credință sau de la companiile falimentare. Din banii fraudați nu s-a reușit recuperarea a niciunui leu. 

„Această lipsă de progres trezeşte suspiciuni întemeiate în rândul cetățenilor că autoritățile statului nu doresc de fapt să recupereze banii fraudați și creează aparența implicării lor în acest proces de fraudare a banului public”, susține Veaceslav Ioniță.

Pentru a distrage atenția societății de la problema reală de non-progres în recuperarea banilor fraudați, economistul afirmă că politicieni vin cu diverse inițiative legislative, care nu doar că nu rezolvă problema, dar generează așteptări false în rândul cetățenilor și sunt periculoase pentru securitatea economică a țării.

Veaceslav Ioniță menționează că trebuie să constatăm un fapt, că banii nu au fost furați de la Banca Națională a Moldovei (BNM), dar de la fiecare din noi. 

„S-a discutat puțin la acest subiect, dar un miliard de dolari nu a fost furat din rezervele valutare ale BNM, el a fost furat de la fiecare dintre noi în parte”, susține expertul.

Pentru a înțelege aceasta, economistul explică cum sunt formate rezervele valutare ale BNM și care este rolul lor. 

În prezent, rezervele valutare ale BNM au atins cota de 3,7 miliarde de dolari, dintre care 1/3 sunt formate din împrumuturi, depozite ale băncilor comerciale, iar 2,3 miliarde de dolari sau 63% sunt banii noștri, ai mei și ai tăi, pe care BNM i-a acumulat pe parcursul a 29 de ani, începând cu anul 1992 când a fost creată BNM.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, când Republica Moldova a devenit stat independent a apărut cel mai important contract social al țării: noi am oferit BNM-ului dolari, euro și alte valute în schimbul leului moldovenesc. 

Economia națională și valuta națională se ține pe încrederea că leii deținuți de către noi au o acoperire cu dolari pe conturile BNM. 

BNM, în toată această perioadă, ne-a dat 33 de miliarde de lei, pe care în prezent îi deținem la noi în schimbul a 2,3 miliarde de dolari, iar în BNM sunt banii noștri, schimbați de noi pe lei moldovenești.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării