main logo
619

Analiză: Cum fortificăm managementul creanțelor bugetare și fiscale

Republica Moldova traversează o etapă de transformări economice intense, însă eforturile de modernizare sunt umbrite de arieratele acumulate la Bugetul Public Național (BPN), care depășesc 11,52 miliarde de lei, echivalentul a 3,6% din PIB estimat pentru 2024, scriu reprezentanții Expert-Grup.

Analiză: Cum fortificăm managementul creanțelor bugetare și fiscaleFoto: Știri.md/Arhivă

Potrivit datelor oficiale, această datorie include suma de bază, penalitățile și restanțele fiscale ale contribuabililor aflați în proceduri de insolvabilitate sau faliment, iar colectarea acestor creanțe reprezintă o provocare majoră pentru autorități, transmite Știri.md. 

Conform Expert-Grup, arieratele bugetare însumează peste 17% din veniturile fiscal-bugetare prognozate pentru anul curent, estimate la 66,6 miliarde de lei - nivel care rămâne mult sub media europeană, de aproximativ 40% din PIB.

Dezechilibrele economice - inclusiv scăderea PIB, creșterea deficitului bugetar și a celui de cont curent - accentuează vulnerabilitățile sistemice ale economiei. Printre riscurile asociate acestor datorii se numără inflația, deprecierea monedei naționale, creșterea dobânzilor și o posibilă instabilitate socială și politică.

În acest context, datoria publică totală a Republicii Moldova este de circa 126 miliarde lei, dintre care datoria agenților economici către buget reprezintă peste 9%.

Mai mult de jumătate din arieratele acumulate provin din datoria de bază, restul fiind penalități și majorări de întârziere. Deși Serviciul Fiscal de Stat (SFS) actualizează periodic lista entităților aflate în insolvabilitate, lipsesc informații detaliate din partea Ministerului Finanțelor privind cauzele și identitatea marilor datornici.

Analizele publice sugerează că o parte considerabilă a acestor datorii își are originea în perioada fraudei bancare din urmă cu un deceniu. Peste 8,2 miliarde lei sunt creanțe nerecuperate de la companii în faliment. În topul celor mai mari 10 debitori se regăsesc firme care cumulează datorii de aproximativ 3,2 miliarde lei, echivalentul bugetului anual al tuturor subdiviziunilor MAI.

Cea mai mare datorie aparține unui SRL cu capital străin aflat în insolvabilitate din 2023, cu restanțe fiscale de 640 milioane lei. Conform unei investigații RISE Moldova, această companie ar fi fost implicată în scheme de spălare a banilor, inclusiv în „laundromatul rusesc” și „furtul miliardului”, alături de alți actori prezenți pe lista neagră a SFS.

Citiți întreaga analiză aici. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării