Ambasadorul Yan Wenbin: Soluții pentru a depăși criza alimentară globală
"Soluții pentru a depăși criza alimentară globală" - acesta este titlul articolului ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin.
Potrivit agenției Infotag, diplomatul scrie că în prezent "criza alimentară globală face ravagii", transmite Știri.md.
"Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite a avertizat în luna mai că se apropie cea mai mare criză alimentară de la Al Doilea Război Mondial încoace şi că peste 1.7 miliarde de oameni se vor confrunta cu foametea, ceea ce va constitui, în mod evident, o amenințare la adresa stabilității şi securității mondiale", spune diplomatul chinez.
În articolul se precizează că "nu putem nega că criza din Ucraina este un factor care contribuie la această criză alimentară globală".
"Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt printre principalii producători şi exportatori de cereale din lume. Exporturile de grâu ale celor două ţări la un loc reprezintă aproape 30% din piața globală. În peste 50 de țări, importurile de grâu din Rusia şi Ucraina reprezintă mai mult de o treime din cererea internă", se arată în articol.
Ambasadorul atrage atenția asupra faptului că "principala ţară deținătoare de monedă de rezervă din lume îşi folosește hegemonia valutară pentru a implementa politici de relaxare cantitativă nelimitate, ceea ce reprezintă primul catalizator direct al crizei alimentare".
"Fără a ţine seama de ordinea financiară internațională, această ţară şi-a pornit mașinile de tipărit bani pentru a produce frenetic bancnote şi "a arunca bani din elicopter". În ultimii doi ani, masa monetară în dolari a ajuns la 5,9 trilioane, ceea ce aproape echivalează cu totalul ultimilor 40 de ani. Marea cantitate de dolari a dus direct la inflația prețurilor mărfurilor, inclusiv a alimentelor", a menționat Wenbin.
El scrie că peste 80% din comerțul global cu cereale este monopolizat de așa-numitul "ABCD", acronimul celor mai mari patru companii din sectorul alimentar de pe mapamond din comerțul mondial cu cereale Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill şi Louis Dreyfus.
"Cu excepția ultimei, toate aceste companii sunt din SUA. Acestea controlează între 75% şi 90% din tranzacțiile globale de alimente, câștigând sume impresionante de bani din fluctuația prețurilor la alimente la nivel mondial", se spune în articol, menționându-se faptul că, "din 2021, venitul net al celor patru mari comercianți de alimente a crescut cu 53%, 80%, 64%, respectiv 47.1%".
Autorul scrie că, din ianuarie până în iunie 2022, exportul de cereale şi produse din cereale din Moldova a constituit 14,6% din totalul exporturilor.
"Creșterea a fost de 5,7 ori faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021. Acest simț al responsabilității internaționale este de neprețuit. Dacă din ce în ce mai multe țări ar fi responsabile şi şi-ar uni eforturile precum China şi Moldova, am încredere că problema alimentară globală ar fi depășită cât mai curând posibil", a apreciat Yan Wenbin.