main logo
248

Ambasadorul Japoniei: Există premise pentru atragerea investitorilor

În Moldova există premisele necesare pentru o cooperare fructuoasă între investitorii străini şi diferite ramuri ale industriei RM pentru a stimula creşterea investiţiilor.

Ambasadorul Japoniei: Există premise pentru atragerea investitorilor

O declaraţie în acest sens a făcut ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, joi, în cadrul forumului Moldova Business Week 2019, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

El a menţionat că, pe lângă regimul de liber schimb al Moldovei cu UE, stimulentele financiare pentru zonele economice libere şi amplasarea geografică favorabilă, un alt avantaj important pentru investitorii străini este "capitalul uman al republicii".

"Sper că noul guvern este conştient de faptul că numai prin garantarea statului de drept şi crearea unui mediu de afaceri stabil atractiv, va putea atinge obiectivul principal - de a asigura prosperitate cetăţenilor", a subliniat Ambasadorul.

El a remarcat importanţa internaţionalizării afacerilor, deoarece pentru producători deţine tot mai important să-şi extindă graniţele activităţii sale şi să apropie producţia lor de consumator. Pentru a realiza acest lucru, producătorii japonezi îşi mută fabricile mai aproape de piaţă.

"Industria auto şi cea conexă au o importanţă deosebită pentru Japonia. Aici lucrează aproape 5,5 milioane de oameni. 

În 2017, aproximativ 20 de milioane de automobile au fost asamblate de producători auto japonezi în străinătate, în Asia şi Europa. 

Aceasta înseamnă că peste hotare se creează mai multe locuri de muncă. Între timp, deoarece producţia de automobile depinde de lanţurile globale de aprovizionare, trebuie promovată crearea unui mediu de afaceri echitabil şi deschis, favorabil comerţului şi investiţiilor", a spus diplomatul.

Japonia este una dintre principalele surse de investiţii în industria auto din Moldova. 

În republică şi-au deschis fabrici de cablaje două companii japoneze mari, "Sumitomo" şi "Fujikura", care au devenit rezidenţi ai zonelor economice libere. 

În ultimii câţiva ani, "Sumitomo" a investit 30 mil. euro în deschiderea unei fabrici cu 2,5 mii de locuri de muncă, iar "Fujikura" a investit 20 mil. euro şi a deschis aproximativ 2 mii de locuri de muncă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării