main logo
3039

Amânat și modificat, la 1 aprilie intră în vigoare noul Cod funciar

Pe data de 1 aprilie 2025 intră în vigoare noul Cod funciar, votat în ultimă lectură de Parlament la 15 februarie 2024. Inițial, implementarea acestuia era programată pentru 7 martie 2025, la un an de la publicarea documentului, dar Parlamentul Republicii Moldova a modificat atât documentul, cât și termenul.

Amânat și modificat, la 1 aprilie intră în vigoare noul Cod funciarFoto: Imagine simbol

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare comunică că prin Legea nr.30/2025 cu privire la modificarea Codului funciar, Parlamentul a modificat data intrării în vigoare a Codului funciar nr.22/2024. Astfel, Codul funciar va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2025”, transmite MAIA, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel din momentul publicării pe 7 martie 2024 și până în prezent, noul Cod funciar a suferit deja cel puțin opt modificări ale prevederilor sale, operate de autorități.

Cu prilejul intrării în vigoare a documentului Ministerul Agriculturii a emis un comunicat în care specifică câteva prevederi ce trebuie să fie cunoscute de deținătorii de terenuri.

  • Respectarea hotarelor și a bornelor de delimitare: Fiecare proprietar sau utilizator de teren trebuie să mențină limitele terenului și să nu intervină asupra bornelor care marchează hotarul.
  • Prevenirea degradării solului: Dacă terenul este expus eroziunii prin vânt, secetei sau alunecărilor, trebuie luate măsuri pentru protejarea acestuia, cum ar fi plantarea fâșiilor de protecție a câmpurilor, crearea fâșiilor forestiere de protecție a malurilor ravenelor, împădurirea și înierbarea vâlcelelor sau aplicarea unor metode care reduc pierderea stratului fertil.
  • Întreținerea terenului în stare bună pentru a nu îmburuieni terenurile vecine: Deținătorii de terenuri agricole au obligația de a menține terenurile într-o stare fitosanitară adecvată, prevenind răspândirea buruienilor invazive și a altor factori care pot afecta calitatea solului și productivitatea agricolă. Lăsarea terenului în paragină poate duce la sancțiuni.
  • Evitarea poluării: Orice substanțe chimice folosite pe teren trebuie să fie aplicată în limitele permise, fără a afecta calitatea solului sau a apelor subterane și de suprafață.
  • Evaluarea periodică a solului: În funcție de gradul de risc, solul trebuie analizat o dată la 5, 10 sau 15 ani pentru a preveni acumularea unor substanțe toxice sau degradarea fertilității. Costurile pot fi acoperite fie de proprietari, fie prin fonduri publice.
  • Informarea autorităților în cazul schimbării modului de utilizare a terenului agricol: Dacă un teren agricol este folosit pentru altă activitate, acest lucru trebuie anunțat în termen de 30 de zile la primărie. Notificarea este necesară pentru actualizarea și evidențelor datelor despre terenuri în cadastrul funciar și pentru asigurarea conformității cu reglementările în vigoare privind utilizarea terenurilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării