Alaiba: Antreprenorii vor beneficia de compensații la energia electrică
Antreprenorii vor putea beneficia de compensații la energia electrică de până la 50% din creșterea tarifului, pe o perioadă de la trei la șase luni, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-un briefing de presă.
„Venim cu un program de compensații pentru costurile la energia electrică, care va sprijini companiile noastre, producătorii noștri, să facă față mai ușor provocărilor curente. Este un sprijin direct care se va adresa mai ales sectoarelor mai sensibile. Prioritate vor avea firmele care produc produse de primă necesitate, produse alimentare, lapte, carne, ouă, pâine etc. Sprijinul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare, cum ar fi producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice etc.”, a declarat ministrul, transmite Știri.md.
Dumitru Alaiba spune că există deja circa 10.000 de companii care sunt potențial eligibile pentru compensații.
„Vom compensa până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pe o perioadă de la trei la șase luni în funcție de resursele financiare disponibile și de necesități. Sprijinul va fi direcționat acolo unde e cea mai mare nevoie, pentru companiile pentru care factura la electricitate reprezintă o pondere semnificativă în costurile de producție. Compensarea va fi aplicată din prima zi a creșterii tarifelor și vom anunța în curând un regulament detaliat”, a adăugat ministrul.
Totodată, ministrul a subliniat că, pe lângă acest program de compensații, începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii pot beneficia deja de primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor noi în industria prelucrătoare. Acest mecanism oferă restituirea până la 60% din investițiile pentru extindere, dezvoltare și creșterea productivității și eficienței, din această sumă cu 25% sub formă de grant nerambursabil și 75% sub formă de scutiri la impozitul pe venit.
Ministrul a menționat și Programul „373”, lansat în 2023, care a facilitat deja peste 700 de investiții, susținând companiile moldovenești să-și tehnologizeze procesele și să atragă investiții de peste 3,5 miliarde de lei în economie.