main logo
3425

Aderarea Moldovei la Spațiul unic de plăți în euro, aprobată de o instituție UE

În ianuarie 2024, Moldova a depus cererea pentru aderare la Spațiul unic de plăți în euro și sunt două instituții la nivelul UE care evaluează această solicitare. Una dintre acestea a dat undă verde pentru integrarea țării noastre în acest spațiu și acum au loc discuții cu a doua instituție. Declarațiile au fost făcute de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul unei emisiuni.

Aderarea la Spațiul unic de plăți în euro, aprobată de o instituție UEAnca Dragu/Imagine simbol

„Sper că de la începutul anului viitor să avem și de acolo undă verde. Asta va avea implicații extraordinare pentru mediul de afaceri. Noi am făcut estimări si ar însemna chiar peste 200 de milioane de euro economisiți la transferurile înspre Uniune Europeană. Acești bani vor rămâne în buzunarele companiilor din Republica Moldova și a cetățenilor”, a spus Anca Dragu, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md. 

Trecerea la moneda euro ca valută de referință, începând cu anul viitor, pentru intervențiile valutare și pentru rezervele BNM înseamnă, în primul rând, economii, susține Anca Dragu.

„Din estimările noastre ar putea fi peste 10 milioane de euro economisiți în schimburi de valutare. Asta înseamnă că intervențiile pe care Banca Națională le face pe piață vor fi în moneda euro. Astfel, va crește lichiditatea pe moneda euro și diferența între cursul de cumpărare și cursul de vânzare se va diminua, chiar cu 7-10 bani estimăm noi. Deci, vom avea în piață pe euro o lichiditate mai mare, vom avea o marjă între cursul de vânzare și cumpărare mai mică, adică schimburi valutare mai ieftine”, susține șefa BNM.

Guvernatoarea a argumentat decizia de a trece la euro drept monedă de referință, deoarece rezervele unei țări, intervențiile și lichiditatea trebuie să fie corelate cu schimburile comerciale și valutare pe care țara le are. Schimburile comerciale și valutare sunt undeva la 60-70% către Uniunea Europeană și în euro, de aceea BNM trebuie să dețină rezerve și efectueze intervenții tot în euro.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării