main logo
765

Aderarea Moldovei la piața unică europeană, discutată în cadrul unui atelier

Măsurile de politici eficiente în implementarea acquis-ului Comunității Energetice în calea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și asistența tehnică necesară pentru transpunerea legislației fiscale din domeniul energetic, au fost subiectele discutate astăzi, în cadrul unui Atelier de lucru, organizat de către Secretariatul Comunității Energetice, în cadrul componentei Guvernanță a Proiectului EU4Energy, Faza II.

Aderarea Moldovei la piața unică UE, discutată în cadrul unui atelierImagine simbol

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat al ministerului Energiei, Constantin Borosan a subliniat progresul efectuat de autorități în procesul de liberalizare a pieței energiei electrice și gazelor naturale, implementarea proiectelor de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementarea măsurilor de sporire a securității energetice a țării noastre, inclusiv prin intermediul investițiilor în domeniul energiei regenerabile, transmite Știri.md.

”Suntem, în continuare, focusați pe implementarea reformelor din sectorul energetic pe toate dimensiunile: proiecte de interconectare energetică, liberalizarea pieței gazelor naturale, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și implementarea măsurilor de eficiență energetică. Destinația noastră finală este integrarea în piața unică energetică europeană până la sfârșitul anului 2025, ceea ce înseamnă concurență și beneficii pentru consumatori și afaceri”, a subliniat oficialul.

În context, au fost discutate măsurile de a sprijini Republica Moldova în ceea ce privește racordarea legislației fiscale la cerințele UE, un factor esențial în procesul de cuplare a piețelor energetice. 

Ajustarea legislației fiscale conform recomandărilor UE, va permite crearea unui mediu investiţional favorabil, inclusiv pentru încurajarea schimbului comercial de energie electrică între statele membre ale Comunității Energetice, precum și va contribui la prevenirea fraudelor, dublei impozitări sau evaziunii fiscale.

Finanțată de Uniunea Europeană, inițiativa EU4Energy este un efort de colaborare între Secretariatul Comunității Energiei, Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei și Agenția Internațională pentru Energie. Obiectivul general al proiectului este de a ajuta Republica Moldova să creeze un mediu favorabil investițiilor pentru o tranziție energetică rentabilă și durabilă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării