main logo
5842

A crescut creditarea în Moldova. Expert: Au ieșit din șocul prețurilor

Moldovenii au ieșit din șocul prețurilor și se avântă să ia credite. Anul acesta, aceștia s-au împrumutat cu 50 la sută mai mult față de anul trecut.

A crescut creditarea în Moldova. Expert: Au ieșit din șocul prețurilorImagine simbol

Cel puțin asta arată datele prezentate, vineri 1 noiembrie 2024, de expertul economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care estimează că volumul crediteleor, va ajunge, spre sfârșitul anului, la cel mai ridicat nivel din istorie. Scăderea în ultimele luni a ratelor dobânzilor a impulsionat creditarea, susține economistul, transmite Știri.md cu referire la ziar.md.

„În jumătate de an, moldovenii au reușit să ia 110 mii, aproape 111 mii de credite. Anul acesta îl terminăm ușor, ușor cu peste 200 de mii de credite luate, deja avem în valoare anuală 186 de mii de credite. Observați recordul din 2021, 2022, a fost bătut cu succes. Deci moldoveni foarte activ se duc să se împrumute (...). În luna ianuarie, februarie se împrumută mai puțin. Iunie, iulie, august, septembrie, decembrie - lunile când moldovenii se împrumută cel mai mult”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

Expertul economic IDIS „Viitorul” declară că scăderea în ultimele luni a ratelor dobânzilor a impulsionat creditarea. Astfel, nivelul de contractare a creditelor pentru consum a crescut de câteva ori, comparativ cu acum doi ani.

„În trimestrul III moldovenii au reușit să se împrumute cu patru miliarde de lei, deci comparativ cu perioada din 2022 când am ajuns la 1,4 miliarde, avem o creștere de 3 ori. Deci practic, cetățenii moldoveni se creditează de trei ori mai mult ca volum de bani decât acum doi ani de zile. Până în prezent, volumul de credite în valoare anuală a ajuns la 12,5 miliarde de lei și vom încheia anul acesta cu împrumuturi luate de cel puțin 14 miliarde de lei. Recordul în 2022 a fost de 10 miliarde de lei, deci avem o creștere de vreo 40 la sută față de recordul precedent, iar față de anul 2023 când am ajuns la 9,5 miliarde de lei, vom avea o creștere de 50 la sută”, a mai declarat economistul.

Pe de altă parte, potrivit lui Veaceslav Ioniță, asta ar însemna și cel mai înalt grad de îndatorare față de bănci din istoria țării. El estimează că până la sfârșitul anului, gradul de îndatorare al cetățenilor la bănci va ajunge la 4,5 la sută, raportat la produsul intern brut.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării