64 de companii create de migranți vor primi granturi de 250.000 de lei
64 de companii create de migranți sau rudele acestora de gradul întâi vor primi finanțare nerambursabilă de până la 250.000 lei din partea statului pentru a-și deschide sau dezvolta propria afacere în Republica Moldova, anunță ODIMM.
Comitetul de supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) a aprobat pe 24 decembrie, cererile de finanțare nerambursabilă a antreprenorilor reveniți acasă, care vor investi remitențele provenite din munca prestată în străinătate, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Suma totală a granturilor aprobate pentru aceste proiecte investiționale este de 15,46 milioane lei.
Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create sau menținute circa 185 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui circa 38 milioane de lei.
Peste jumătate din companiile beneficiare de finanțare vor dezvolta afaceri în 27 de raioane ale republicii în domeniul agriculturii (cultivarea cerealelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, nuci, pruni, apicultură și zootehnie).
19 afaceri vor demara în domeniul prestării serviciilor (activități de cazare şi alimentație publică, servicii de transport, întreținerea și repararea autovehiculelor, sănătate şi asistenţă socială, construcții), iar 11 întreprinderi vor activa în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea obiectelor din ceramică, prelucrarea lemnului, produse de panificație, extragerea nisipului și pietrișului, fabricarea mobilierului.
Cei 64 de antreprenori urmează să contribuie cu partea lor de investiție, conform regulii 1+1 din banii câștigați în 14 state: Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, România, Rusia, SUA, Israel, Irlanda, Spania, Olanda, Grecia, Suedia și Ucraina.
Din totalul cererilor de finanțare, 35 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, iar 29 de întreprinderi sunt constituite de rudele de gradul I ale migranților. Totodată, 26 afaceri sunt create de femei, iar 25 afaceri sunt create și administrate de tineri.
Programul PARE 1+1, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale cetățenilor Republicii Moldova care muncesc peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a țării noastre prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
Programul funcționează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
Pe parcursul derulării Programului PARE 1+1 a fost facilitat accesul la finanțare pentru 1815 întreprinderi, care au efectuat investiții în economie de peste 1 miliard de lei, dintre care circa 382 mioane lei constituie suma granturilor transferate în cadrul Programului, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiții în economie.