main logo
14260

Băncile din R. Moldova cumpără hrivna de la refugiați cu un ban

Necăjiți de război și greutăți, mii de ucrainenii au venit în R. Moldova în speranța de a găsi un refugiu, însă unii au decis să facă bani pe seama războiului.

Băncile din R. Moldova cumpără hrivna de la refugiați cu un banColaj: știri.md

Deși BNM a stabilit pentru ziua de azi valoarea unei hrivne de 0,59 de bani, unele bănci comerciale și-au stabilit propriul curs valutar, transmite Știri.md.

Unele bănci cumpără cumpără hrivna de la refugiați cu doar 0,01 lei, iar o vând cu 0,60 lei.

Cursul valutar propus de băncile comerciale:

Victoriabank         0.01 - 0.60

MAIB                    0.14 - 0.54

BCR                      0.15 - 0.70

Războiul e război, dar profitul trebuie să vină conform graficului…

În Ucraina au loc lupte cu tancuri, avioane, drone și tot tacîmul… Oamenii își iau familiile, economiile pe care le mai au (dacă le au) și fug în toate părțile. În Moldova, de exemplu. 

Unde îi așteaptă băncile moldovenești care nu pot lăsa așa o oportunitate frumoasă de a face bani pe seama altora să treacă pe alături. Și ce grup de oameni de jefuit mai potrivit decît familiile ucrainene care vin cu hrivne și trebuie să le schimbe pentru a-și asigura hrană și locuință?

De aia băncile moldovenești, inclusiv din alea ”respectabile”, cu capital străin (la VictoriaBank acționar e Banca Transilvania și BERD), cumpără hrivne la un curs care variază de la 3 la 50 de ori mai jos față de cel oficial stabilit de Banca Națională… 

Asta e jaf. 

Jaful acesta e ilegal și se întîmplă chiar sub ochii CNPF și BNM, cele mai independente și mai autonome instituții. Jaful acesta se întîmplă în plină stare de urgență, cînd statul și societatea fac supraeforturi să organizeze adăpost, hrană, haine și chestii de primă necesitate pentru refugiații ucraineni… 

Băncile demult au devenit stat în stat și poate mai important decît întreg statul…Și societatea”, a declarat în acest sens Vitalie Sprinceana.

”Din păcate, observ că speculațiile unor bănci și unități de schimb valutar continuă și azi, pe fundalul tragediei din Ucraina. Fac apel catre Banca Națională a Moldovei, să facă uz de prevederile legii privind reglementarea valutară care îi permite, în anumite situații, să stabilească cerințe suplimentare la modul de stabilire a cursurilor comerciale (art. 43, al.17), dar și să aplice avertismente și sancțiuni destul de dure. Eu totuși nu pot înțelege care sunt reperele morale ale celor care își permit să facă bani pe seama unor asemenea tragedii...”, srie pe pagina sa de Facebook Adrian Lupușor,, director executiv al Expert-Grup.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării