main logo
1066

Sfaturi pentru cei care nu au circulat cu mașina în perioda de izolare

Sfaturi utile pentru cei care nu au circulat cu mașina în perioda de izolare și carantină.

Sfaturi pentru cei care nu au circulat cu mașina în perioda de izolare

Riscurile utilizării anvelopelor de iarnă pe timp de vara și de ce trebuie verificată corect presiunea, transmite Știri.md cu referire la autoexpert.ro.

Câteva sfaturi utile șoferilor, pentru a evita provocările ce pot apărea ca urmare a trecerii târzii de la anvelopele de iarnă la cele de vară.

Ținând cont de situația actuală și de provocările COVID-19, mulți șoferi sunt probabil nevoiți să folosească anvelopele de iarnă și în perioada următoare.

Este important de reținut faptul că anvelopele de iarnă nu sunt destinate condusului în condiții de vreme caldă, fiind mai puțin sigure decât cele de vară.

Condusul unei mașini dotate cu anvelopele de iarnă primăvara și vara este riscant

Cel mai mare risc este distanța de frânare, care este semnificativ mai mare, urmat îndeaproape de schimbările de stabilitate și manevrabilitate, și de un răspuns mai puțin precis la mișcarea volanului.

Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un compus mai moale, asigurând funcționarea lor corectă la temperaturi mai scăzute și de îngheț. În condiții mai calde, acestea se uzează mai repede și astfel crește riscul de acvaplanare pe drumurile umede.

Unii șoferi consideră că pot folosi anvelopele de iarnă și vara dacă reușesc să depășească perioada de tranziție. Totuși, aceasta este cea mai frecventă greșeală și aduce riscuri semnificative.

Majoritatea celor care folosesc și vara pneurile de iarnă se deplasează pe distanțe scurte. Dar este posibil ca aceștia să întâlnească și alți șoferi care folosesc anvelope necorespunzătoare.

Aceasta înseamnă, că distanța de frânare va crește în cazul ambelor mașini, spre exemplu, nevoite să frâneze de urgență pentru a evita o coliziune.

În consecință, cei care utilizează anvelope de iarnă trebuie să păstreze o distanță de două ori mai mare decât în mod obișnuit față de vehiculele din față. De asemenea, orice frânare trebuie inițiată mai devreme, ceea ce necesită o atenție și mai mare asupra traficului și condițiilor de deplasare.

Nu uitați că traversăm o situașie temporară, iar schimbarea anvelopelor la începutul verii este necesară și recomandată pentru o deplasare în siguranță.

Riscurile folosirii anvelopelor de iarnă pe timp de vară

  • Distanța de frânare este mai mare cu până la 20%.
  • Performanța anvelopelor este semnificativ mai mică.
  • Manevrabilitatea este mai puțin precisă.
  • Riscul cel mai mare îl prezintă condusul pe drumuri umede, deoarece anvelopele de iarnă nu sunt proiectate pentru a transfera rapid apa în timpul ploilor de vară, ci pentru a asigura aderență pe zăpadă și noroi, iar riscul de acvaplanare este mai mare.
  • Anvelopele de iarnă conțin un compus mai moale și, prin urmare, se vor uza mult mai repede în zilele călduroase.
  • În unele țări, folosirea anvelopelor de iarnă în timpul verii poate fi interzisă prin lege.

Sfaturi pentru a reduce riscurile în cazul utilizării temporare a anvelopelor de iarnă pe timp de vară:

  • Călătoriți numai dacă este necesar.
  • Ajustați permanent viteza, deoarece distanța de frânare este mai mare și manevrabilitatea mai scăzută.
  • Creșteți de până la două ori distanța de siguranță în trafic.
  • Aveți grijă la viraje, încetiniți și luați în calcul faptul că este posibil ca alți șoferi să conducă în condiții similare.
  • Programați schimbarea anvelopelor cât mai curând posibil.

Sfaturi pentru cei care nu au circulat cu mașina în perioda de izolare și carantină

Dacă nu ai circulat cu mașina în această perioadă este bine să-ți verifici pneurile pentru a fi sigur că nu vei avea nicio problemă și că te poți deplasa în siguranță.

Sunt unele verificări pe care le poți face singur, dar pentru unele îți recomandăm să apelezi la un specialist. Este recomandabil ca verificările să se facă în reșele de service autorizate.

Recomandările  după o perioadă mai lungă în care nu ai circulat cu mașina

  • Verifică atent pneurile pentru ca acestea să nu aibă gâlme sau deformări cauzate de faptul că mașina a staționat o lungă perioadă de timp, din cauza condițiilor meteo, a unor șocuri anterioare sau ca urmare a unei presiuni necorespunzătoare. 
  • Verifică dacă acestea prezintă tăieturi, rupturi sau alte probleme și asigură-te că sunt strânse capacele valvelor.
  • Verifică presiunea în pneuri, inclusiv la roata de rezervă, de preferat la un service de anvelope unde se face cu echipament special. Acest lucru prelungește durata de viață a anvelopei, duce la economie de combustibil și vei rula în deplină siguranță.
  • Verifică gradul de uzură al anvelopei și asigură-te că profilul are măcar adâncimea minimă recomandată.
  • După ce ai pornit la drum, fii atent dacă apar sau nu vibrații pe care să le simți în volan. În cazul în care aceste vibrații nu dispar după primii kilometri, mergi cu mașina într-un service autorizat pentru verificări suplimentare.
  • Nu uita să faci trecerea de la anvelope de iarnă la anvelope de vară. Acestea îți vor asigura un comportament mult mai bun al mașinii pe măsură ce vor crește temperaturile în următoarea perioadă.
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării