Maşinile electrice, tot mai populare: Maraton de 4 zile, organizat în Moldova
26 octombrie, 15:30
262
0
Maşinile electrice, tot mai populare: Maraton de 4 zile, organizat în Moldova
26 octombrie, 15:30
262
0

Maşinile electrice sunt tot mai populare în rândul moldovenilor. Dacă anul trecut în ţară erau doar 500 astfel de automobile, în 2020 numărul acestora s-a dublat.

Foto: promotor.ro

Şi cel al staţiilor în care şoferii îşi pot alimenta vehiculele cu energie electrică a crescut de la 17 la 70, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Pentru a testa cu ce provocări se confruntă aceste maşini pe drumurile din ţara noastră, trei entuziaşti au pornit luni într-un nou maraton. În una dintre cele patru zile ale maratonului, participanţii îşi propun să parcurgă 500 de kilometri.

"Eu ţin minte când umblam cu prelungitoare şi căutam tot prize să ne alimentăm de la prizele obişnuite", a spus Dan Untură, participant.

Vladimir Zaporojan spune că a trecut la maşină electrică chiar după maratonul de anul trecut: "Senzaţiile plăcute din condus, accelerarea destul de rapidă, ceea ce nu-ţi putea permite un motor cu ardere internă, plus economia pe care o faci la nivel de combustibil".

Pentru unii participanţi, acest maraton este o adevărată provocare: "Prima dată merg la aşa drum lung cu maşină full electrică. Am condus-o prin oraş. Emoţiile sunt mari".

Organizatorii evenimentului apreciază progresul atins.

"Startul încărcării poate avea loc prin telefon mobil, printr-o aplicaţie pentru cei care fac asta ocazional, iar cei care o exploatează în fiecare zi e mult mai comod să aibă un card de tipul ăsta, pe care îl apropie aici la zona asta de scanare", a declarat Ilie Toma, organizatorul maratonului.

Din cele 70 de staţii de alimentare cu energie electrică din ţară, 30 au fost amenajate în cadrul unui proiect PNUD Moldova.

"Până la sfârşitul anului urmează să mai fie instalate 33. Trei vor fi alimentate sută la sută din energie regenerabilă. Guvernul să preia iniţiativa PNUD şi să creeze o strategie de dezvoltare a transportului alternativ", a declarat Simion Berzoi, ofiţer de proiect PNUD Moldova.

Maratonul va dura 4 zile.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter