main logo
3541

Istoria cu multe întebări a Yandex.Taxi: Afacerea de milioane de lei aparent nesupravegheată de nimeni

Revoluționarea pieței de taxi din Moldova se amână. Cel puțin în cazul Yandex.taxi. Noul serviciu care a apărut la mijlocul verii și care promitea un nou nivel al serviciilor de taxi în Chișinău, a ajuns o adevărată pacoste pentru zeci de conducători auto ademeniți cu salarii de până la 40 de mii de lei pe lună.


(foto/doc) Istoria cu multe întebări a Yandex.Taxi: Afacerea de milioane de lei aparent nesupravegheată de nimeni

Fără a-și divulga numele, un grup de foști șoferi ai serviciului au transmis pe adresa redacției UNIMEDIA mai multe informații și extrase din convorbirile din interiorul serviciului. Aceștia spun că au fost mințiți și că de fapt, în locul câștigurilor fabuloase promise, nu s-au ales decât cu multe probleme, amenzi usturătoare și numerele de la mașinile personale retrase.

Schema, una destul de complexă, cu diferite bonusuri și comisioane deja nu mai funcționează ca la început, atât cât, susțin foștii șoferi, a devenit între timp riscantă și deloc atractivă. Inițial, Yandex.Taxi, folosindu-se de renumele său din Rusia, dar și din alte țări din CSI, anunța intrarea pe piața moldovenească prin servicii revoluționare și călătorii de lux cu doar 15 lei. Pe internet, rețele de socializare și în știri, au apărut imagini cu mașini premium pe care era inscripționat logo-ul Yandex.Taxi și această taxă extrem de atractivă.

Recepționat cu mult entuziasm la Chișinău, la mai puțin de o săptămână de la lansare, serviciul întâmpina primele probleme și venea cu mai multe precizări legate de activitatea sa. Asta după ce, inspectorii de la ANTA au făcut mai multe verificări, constatând că de fapt, transportarea pasagerilor cu aceste mașini de lux era ilegală.

Ulterior, compania a făcut precizările de rigoare, menționând că de fapt nu oferă servicii de taxi, ci doar conectează pasagerii cu parcurile de taxi din capitală și doar oferă soluții IT. Acele mașini de lux făceau parte de fapt dintr-o campanie de promovare, mai menționau reprezentanții companiei.

Yandex.Taxi s-a delimitat de orice responsabilitate legală în acest caz, menționând că răspunderea pentru încălcarea legislației o poartă șoferul sau compania de taxi care efectuează transportul de pasageri.  Chiar dacă, în opinia Yandex, legislația este ambiguă și nu acoperă întreg spectrul de servicii.

Primele controale erau tratate cu multă ironie de responsabilii serviciului, iar pentru acestea, a fost acuzată indirect chiar și Unimedia. Asta pentru că, reprezentanții companiei au fost rugați să comenteze aceste rețineri. 

Totodată, cei de la Yandex asigurau opinia publică de faptul că toți partenerii cu care lucrează și implicit șoferii, au actele în regulă și activează în conformitate cu legislația în vigoare.

De atunci și până în prezent, compania lucrează sau a lucrat oficial cu 11 companii de taxi, create în timpul sau imediat după lansarea Yandex în Moldova: Top Drivers, Express Taxi, Expert Taxi, Alfa Partner, Teptrans, Pozitiv, Hybrid Group, Trend, Air Fancy, Swift, Daxi. Companiile au adresele fizice în clădiri de birouri, service-auto sau parcări, în sate din raionul Hâncești, Rezina etc., nu dețin parcuri auto și nici infrastructura necesară pentru a găzdui zeci de mașini de taxi, așa cum cere legislația și cum anunță însuși Yandex.taxi.

Conform Codului Transportatorului , pentru a putea activa,  un parc auto trebuie să dispună de cel puțin o treime din mașini în proprietate, iar restul persoanelor fizice care doresc să presteze servicii de taxi cu mașina aflată în proprietate personală.

Cu toate acestea, atât prin pagina sa web sau aplicația Yandex.taxi, cât și prin intermediul paginilor de socializare și anunțurilor pe web ale celor 6 companii partenere, se căutau, dar și se caută șoferi cu mașini personale pentru a presta servicii de taxi.

Pe lângă bonusurile extrem de generoase și promisiuni de venituri  medii între  30 și () și 40 de mii de lei, șoferii erau ademeniți și cu condițiile extrem de lejere pentru a putea presta servicii, fără a ține cont de prevederile legii.

 

Pe lângă mașina personală, doritorii au nevoie de experiență de conducere de cel puțin 1 an,  vârsta minimă de 19 ani (în timp ce, potrivit legislației, aceasta este de 21 de ani + 3 ani de experiență), cetățenia Republicii Moldova și neapărat un smartphone în posesie. Între timp, informația a dispărut de pe site, dar șoferii spun că aceste condiții au rămas în vigoare.  

Pentru munca prestată, șoferii primeau banii la mână, fără niciun bon și pentru un anumit număr de comenzi, primeau și reduceri semnificative de până la 3 lei per litrul de benzină. Toate astea duceau la un moment dat la ceea că, șoferii făceau direct sau indirect comenzi între ei pentru a câștiga mai mulți bani. 

Înregistrarea în Yandex.Taxi era și este foarte simplă și care, potrivit informațiilor oficiale durează maximum 30 de minute. Potrivit foștilor șoferi,  procedura era următoarea: veneai la oficiul lor de la Tekwill, mașina era fotografiată din 6 unghiuri, se crea un cont și se instala aplicația în telefon pentru șofer. Odată îndepliniți pașii, puteai imediat să începi a prelua comenzi prin Yandex.Taxi, fără verificări suplimentare, fără control medical sau verificarea aptitudinilor de condus.

Condițiile mai mult decât avantajoase și prețurile de dumping au fost imediat taxate pe rețelele de socializare, însă oficialii companiei spuneau că nu e nimic ieșit din comun. Asta pentru că, tehnologiile pe care le folosește serviciul, permit “parcurilor de taxi să își reducă sinecosturile și să pună tarife mai avantajoase”. 

 

La modul practic, pentru o călătorie de minim 3 kilometri, pasagerul YandexTaxi achita 15 lei, în timp ce pe piață, o astfel de călătorie în cel mai bun caz costă 30 de lei. Pe lângă banii primiți de la client, șoferul serviciului mai primea și un bonus de călătorie de 40 de lei.  Șoferii spun că aceste bonusuri erau achitate cash, în prima perioadă acestea se dădeau la Patria Râșcani. 

Cel mai probabil, banii proveneau din surse obscure și nu erau contabilizați în nici un fel, spun foștii șoferi. Ulterior, punctul de întâlnire s-a mutat într-o locație din Stăuceni.

Trebuie de menționat că șoferii achitau totuși un comision servicului Yandex și un altul companiei de taxi. Cu toate acestea, spun șoferii, condițiile financiare avantajoase au ademenit  foarte mulți conducători auto care prestau serviciul în timpul lor liber, dar și mulți din suburbii reveniți de la muncile de peste hotare. 

Extinderea serviciului a făcut ca autorităților de stat să pornească mai multe verificări. Atât în trafic, cât și la sediile întreprinderilor partenere. Șoferii menționați mai sus, ne-au trimis mai multe înregistrări audio, dar și din conversațiile pe grupurile online ale șoferilor în care se vorbește despre oficii închise, despre administratori care se eschivează să ofere răspunsuri la întrebări despre ce se întâmplă și alte detalii.  În schimb, șoferii primeau asigurări că totul va fi bine. Vedeți mai jos despre ce este vorba.

 

Ulterior, după primele 3 luni pe piață, condițiile inițiale s-au schimbat, comisioanele au crescut, bonusurile au scăzut, la fel ca și nemulțumirile șoferilor. Din cauză că nu sunt atât de multe mașini, implicit comenzi, șoferii sunt nevoiți uneori să meargă 3-5km până la locul de preluare a pasagerului. Ceea ce duce automat la cheltuieli suplimentare.

Multe călătorii făcute de pasagerii Yandex.Taxi sunt pe distanțe scurte, iar costul lor nu depășește 20-30 de lei, dintre care  până 15% merg către Yandex, iar avantajele nu mai sunt atât de mari.

Toate adunate la un loc, au dus la o mini-revoltă în cadrul serviciului. S-a ajuns până la crearea unei petiții care era semnată seara de șoferi, pe ascuns și în locații din timp anunțate.

 

Pe grupurile lor interne, șoferii spun că se simt mințiți și că fac parte dintr-o schema mare de spălare de bani. Dacă e să credem spuselor foștilor șoferi, un calcul simplu arată că lunar, prin schemele serviciului ar rula minim 5 milioane de lei care nu apar în niciun registru contabil, respectiv nici o taxă sau impozit nu sunt plătite în bugetul de stat. Foștii taximetriști propun și un calcul simplu. Zilnic, serviciul ar avea cel puțin 150 de mașini pe curse care preiau minim 20 de comenzi. Lunar vorbim de un volum de circa 90 de mii de călătorii. În mediu, pasagerii achită cel puțin 20 de lei pe cursă, astfel încât, cel puțin 1 milion 800 de mii de lei ajung la serviciu. În același timp, pe bonusuri se achită cel puțin dublu, bani care sunt în afara oricărei evidențe oficiale și despre proveniența cărora nu se cunoaște nimic. Pe lângă proveniența dubioasă, acești bani cash nu sunt declarați oficial, respectiv compania ar comite zilnic un act de evaziune fiscală.

Pentru a mai atenua din nemulțumirile șoferilor, serviciul Yandex.Taxi a anunțat acum la 27 ianuarie că renunță la comisionul său, doar ca șoferii să rămână. În același timp însă, în  urma controalelor, a fost anulat și unul dintre ultimele bonusuri mai consistente, cei 40 de lei pe care îi primea orice șofer pentru fiecare călătorie. A fost picătura care a umplut paharul, spun foștii șoferi care cred că au fost mințiți și că tot mai multă lume înțelege că au fost folosiți în niște interese obscure.

Am solicitat un comentariu serviciului Yandex.Taxi Moldova la acest subiect. Îl reproducem întocmai după cum urmează: "Yandex Taxi - un program pentru rezervarea online a unui taxi, care leagă utilizatorii care doresc să plece și parcurile de taxi, gata să deservească comanda. Nu suntem un serviciu de taxi și nu lucrăm cu șoferii individuali. Yandex.Taxi colaborează numai cu parcurile de taxi legale și birourile de expediere. Relațiile cu șoferii, inclusiv cele financiare, sunt realizate de parcurile noastre de taxiuri partenere, ele oferă asistență completă șoferilor și sunt gata să răspundă la toate întrebările. Prin urmare, în caz de probleme, șoferul ar trebui să contacteze parcul de taxi în care lucrează". 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării