main logo
2129

Cum faci economie la benzină și motorină: Trucurile pe care nu le știu șoferii

Nevoia te împinge să folosești mașina zilnic, așa ajungi să cheltui foarte mulți bani pe combustibil în fiecare lună.

Cum faci economie la carburanți: Trucurile pe care nu le știu șoferiiFoto: playtech.ro

Expertul în automobile Matas Buzelis recomandă câteva obiceiuri și soluții simple care te pot ajuta să reduci drastic cheltuielile cu combustibilul, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

1.Conducere fără grabă

Consumul de combustibil crește atunci când abordezi un stil agresiv de a conduce, adică accelerare și frânare puternică. Studiile arată că un astfel de stil poate reduce eficiența consumului de combustibil cu 40%.

O modalitate simplă de a rezolva problema este evitarea accelerației puternice și utilizarea treptelor de viteză pentru frânare. 

Obiceiurile agresive de a conduce reduc rareori durata fiecărei curse cu mai mult de un minut sau două, nereușind să compenseze consumul suplimentar de combustibil.

În plus, condusul liniștit ajută și la conservarea motorului, anvelopelor și suspensiei.

2. Reducerea consumului de aer condiționat

În cazul sistemelor de control al climei din mașinile moderne, aparatul de aer condiționat funcționează adesea chiar și atunci când nu este necesar.

Compresorul pentru aparatul de aer condiționat este o unitate puternică și poate crește consumul de combustibil cu până la 30%.

Sistemele de aer condiționat sunt foarte convenabile în zilele fierbinți de vară sau în zilele ploioase de toamnă, deoarece răcesc și usucă aerul în același timp. Totuși, un sfat esențial privind eficiența consumului de combustibil este utilizarea cu moderație a acestuia.

3. Verifică presiunea în anvelope în mod regulat

Fiecare producător de automobile calculează presiunea optimă a anvelopelor pentru fiecare model, necesară pentru cel mai bun nivel de performanță, confort, siguranță și eficiență a consumului de combustibil.

Presiunea scăzută a anvelopelor crește rezistența la rulare, iar astfel motorul folosește mai mult combustibil pentru a menține viteza.

Ca atare, este o idee bună să verifici presiunea în anvelope în mod regulat. Conform studiilor, fiecare scădere de 1% a presiunii în anvelope se corelează cu o reducere de 0,3% a economiei de combustibil.

4. Încearcă să reduci greutatea inutilă

Consumul de combustibil crește odată cu greutatea vehiculului, deoarece este nevoie de mai multă putere pentru a deplasa o mașină mai grea. Inginerii auto înlocuiesc roțile de rezervă alegând aluminiu sau chiar materiale plastice în loc de oțel pentru a reduce la minimum greutatea mașinii.

Este important de reținut că mașina ta nu este un depozit.

5. Evită blocajele în trafic

Oamenii ar trebui să își facă un obicei din a evita blocajele în trafic ori de câte ori este posibil. Oprirea și pornirea constantă suprasolicită motorul, suspensia și cutia de viteze.

După cum mulți probabil știu, unul dintre motivele pentru care condusul în oraș este considerat cel mai puțin economic se datorează blocajelor în trafic.

Alegerea unui traseu mai lung cu trafic mai ușor este adesea mai convenabilă.

6. Planifică drumurile

Șoferii care conduc pe distanțe scurte se confruntă cu cea mai proastă economie de combustibil, iar unul dintre motive este că motoarele utilizează mult mai mult combustibil atunci când nu s-au încălzit. Un motor trebuie să se încălzească asemenea corpului uman înainte de a face exerciții fizice – o solicitare excesivă fără încălzire prealabilă va provoca în cele din urmă daune.

7. Alege o mașină eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil

În multe cazuri, alegerea unei mașini cu un consum mai mic este un început excelent. SUV-urile și sedanele nu vor fi niciodată la fel de economice ca modelele de familie compacte și modeste. Pentru cei care conduc în principal în oraș, orice mașină în care încap toate persoanele și bagajele acestora poate fi în regulă.

8. Ai grijă de mașina ta în fiecare zi

Oamenii trec adesea cu vederea faptul că starea unui vehicul joacă un rol esențial în eficiența consumului de combustibil. Elementele precum motorul, suspensia și sistemele electrice afectează consumul de combustibil. De exemplu, un senzor de oxigen defect poate duce la un consum dublu de combustibil. Cu alte cuvinte, întreținerea regulată a mașinii nu ar trebui ignorată niciodată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării