main logo
9135

Amenzile rutiere primite în România vor fi expediate prin poştă în Moldova

De curând unii şoferi din Republica Moldova au început a recepţiona prin poştă amenzi rutiere primite pe teritoriul României, unele amenzi având chiar şi 1-2 ani vechime de la momentul întocmirii procesului verbal.

Amenzile rutiere primite în România, expediate prin poştă în MoldovaFoto: idevice.ro

Scrisorile expediate acum pe adresa autorilor conţin o înştiinţare de plată cu referinţa la suma restantă de plată şi sunt expediate de autorităţile locale din unele jurisdicţii ale României, transmite Știri.md cu referire la piataauto.md

Imagini cu o astfel de scrisoare nouă, emisă în judeţul Covasna din România şi expediată în adresa unui cetăţean al Moldovei din Chişinău, am primit şi noi la redacţie, cu descrierea situaţiei. 

În acest caz era vorba de o amendă de viteză, documentată încă la începutul anului 2019, iar scrisoarea în Chişinău a fost primită în luna noiembrie 2020.

Anterior, dacă un cetăţean al Republicii Moldova primea o amendă în trafic, el putea merge la un oficiu teritorial pentru a o achita în scurt timp, sau se pomenea uneori la traversarea hotarului că avea de achitat acea amendă. 

Din cauza lipsei vreunui instrument de plată online, foarte puţini ajungeau de facto să achite aceste amenzi şi de cele mai multe ori termenul lor de prescripţie pur şi simplu expira, în cazul în care nu era vorba de vreo încălcare gravă, pentru care se ridica şi permisul. Şi dacă era vorba de vreun cetăţean al Moldovei, cu paşaport moldovenesc, nu exista o comunicare între autorităţile celor două state pentru ca amenzile primite în România să fie expediate post factum în Republica Moldova, prin poştă.

Această situaţie pare să se fi schimbat acum, iar primele administraţii locale, adică primării, din România, au început a depăna procesele verbale neplătite din ultimii ani şi a le expedia înştiinţări de plată cetăţenilor din Republica Moldova, pe adresele de domiciliu ale acestora din Moldova. 

Înştiinţarea de plată cuprinde suma restantă şi o notificare despre necesitatea achitării amenzii în timp de 15 zile, după care, în cazul neplatei, amenda ar putea fi transmisă spre executare silită, ceea ce, la modul practic, înseamnă că atunci când cineva cu amendă neplătită va intra în România, va fi impus să achite amenda plus penalităţile adunate ulterior.

În prezent, nu există nici un instrument de plată online a amenzilor pentru amenzile emise cetăţenilor Moldova. Pentru cetăţenii României şi amenzile emise pe CNP-ul acestora, există deja o platformă online, dar cetăţenii altor ţări nu pot efectua plăţi acolo. Prin urmare, rămâne opţiunea unui transfer bancar internaţional sau, în cazul mai puţin probabil în context pandemic al unei călătorii, opţiunea plăţii directe în România în timpul aflării fizice acolo.

Aşadar, fiţi precauţi în trafic şi dacă aveţi amenzi neachitate din trecut, să ştiţi că le-aţi putea primi în curând pe poştă în Moldova.

Totodată, aceste noi scrisori primite de cetăţenii Moldovei ar putea la fel de bine să însemne şi faptul că şi cetăţenii României cu amenzi neachitate în Republica Moldova ar putea să înceapă a primi scrisori de înştiinţare, întrucât asemenea proceduri au, de obicei, la bază comunicarea reciprocă între autorităţi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării