main logo
1175

Rozetka.md: Cum poate fi selectat un storcător de fructe și legume Ⓟ

Vă povestim cum să alegeți un storcător, prin ce se deosebesc tipurile de bază de dispozitive, la care parametri trebuie de atras atenție la selectare, cum se îngrijește tehnica, precum și dacă merită să plătiți mai mult pentru funcții adiționale.

Rozetka.md: Cum poate fi selectat un storcător de fructe și legume Ⓟ

Tipuri de storcătoare

Sunt trei tipuri de bază de storcătoare:

1. Cu ax melcat.

2. Cu centrifugă.

3. Pentru citrice.

Să analizăm mai detaliat particularitățile și avantajele fiecăruia dintre acestea.

Storcătoarele cu ax melcat

Storc delicat, sucul nu se înăcrește, tehnica nu se supraîncălzește. Elementele de bază ale mecanismului – sita și axul. Principiul de stoarcere este aproape același, ca și în dispozitivele mecanice. Axul melcat lucrează ca o presă – presează roadele (fructele și legumele) și stoarce din acestea cantitatea maximă de suc. Toate storcătoarele cu ax melcat funcționează la viteză joasă de până la 100 rotații pe minut. Sunt silențioase și comode în lucru.

Avantajele storcătoarelor cu ax melcat:

1. Sucul se primește viu, se păstrează cea mai mare parte a substanțelor utile, vitaminelor și enzimelor.

2. Termenul de păstrare până la 72 de ore.

3. Storc orice – de la fructe și legume până la roade rădăcinoase și verdețuri.

4. Este nevoie de aproximativ un minut pentru a obține un litru de suc.

5. Productivitate sporită – cojile rămân aproape uscate.

6. Nivelul de zgomot este scăzut, de la 30 până la 55 dB.

Storcătoarele cu centrifugă

În acest caz este vorba despre o stoarcere agresivă din contul mărunțirii produselor la o viteză mare. Fructele și legumele sunt puse în camera de introducere, după care acestea nimeresc în centrifugă. Acolo roadele sunt mărunțite sau, mai bine zis, tocate de către niște cuțite ascuțite care se rotesc cu o viteză de 30 000 de rotații/minut și chiar mai mult de atât. Sucul din storcătorul cu centrifugă https://rozetka.md/ro/squeezers/c80153/55887=145682/ conține mereu o cantitate mare de pulpă și spumă. În procesul de lucru sucul se încălzește, nimerește în porții mici în recipient, contactează cu aerul și se înăcrește. Din acest motiv o mare parte din vitamine, enzime și microelemente sunt distruse.

În storcătoarele cu centrifugă nu pot fi stoarse verdețurile, rodiile, poama și alte pomușoare cu sâmburi și produse fibroase, de exemplu, avocado.

Storcătoarele cu centrifugă au neajunsuri – lucru zgomotos, cantitate mare de coji, nu cea mai comodă structură pentru a fi spălate sau curățate. Avantajele de bază – cameră de introducere largă în care încap fructele și legumele de dimensiuni medii în întregime, precum și prețul accesibil.
Storcătoarele pentru citrice

Toate storcătoarele pentru citrice se repartizează în trei grupe:

1. Manuale.
2. Mecanice.
3. Electrice.

Primele două tipuri dispar treptat și rămân în trecut, dar este nevoie, totuși, să povestim puțin și despre acestea.

Manuale

Sucul este stors cu mâinile. Fructul este tăiat în jumătate și este presat asupra unui con din plastic sau din metal, iar lichidul curge în recipient. Dacă e să stoarceți două sau trei portocale, în cel mai bun caz, veți obține un pahar de suc. Dar pentru obținerea acestuia este nevoie de depus efort fizic. Pe lângă toate acestea, citricele nu se storc de tot, iar în suc rămâne nu doar pulpa, ci și alte resturi de fructe.

Mecanice

Sunt mai efective datorită faptului că lucrează cu ajutorul unui mâner. La apăsarea acestuia, presa apasă pe citrice și stoarce sucul din ele. Recipientul se umple cu un fresh util prin niște găuri speciale. Cojile sunt înlăturate cu mâinile. Din contul utilizării mânerului special, efortul fizic este scăzut, însă este oricum nevoie de depus un oarecare efort. Asemenea dispozitive storc nu doar citricele, ci și rodiile, chiar dacă productivitatea lor este, oricum, scăzută. Este obținut cu mult mai puțin suc, decât alte resturi din fructe.

Electrice 

Lucrează de la rețeaua electrică, motorul pune conul în mișcare. În dependență de model, jumătatea de portocală se fixează cu mâna sau cu un dispozitiv special prevăzut pentru aceasta. Asemenea tehnică nu face suc din rodie, dar citricile le stoarce bine.

Funcția ”Stop stropire” exclude cazurile când sucul nimerește pe masă sau fața de masă. Datorită filtrului în suc nu nimeresc sâmburi și pulpă, băutura obținută este pură și este o savoare maximă servirea acestuia.

Storcătoarele electrice pentru citrice sunt și mai lente, decât cele cu ax melcat. Acestea lucrează cu o viteză de 60 de rotații pe minut. Datorită stoarcerii lente, este posibilă păstrarea unei cantități mai mari de vitamină C. Pentru preparare este nevoie de efort minim.
Pentru calitatea înaltă a sucului, această tehnică este prețuită și utilizată nu doar în condiții de casă, ci și în baruri și restaurante.

Principiul de lucru al storcătorului

Sunt câteva momente și parametri tehnici conform cărora vă recomandăm să alegeți storcătorul de suc.

Conform numărului de persoane și după mărimea bucătăriei

Pentru o familie nu prea mare sau o companie din 5 persoane, se potrivesc storcătoarele cu centrifugă cu productivitate sporită. Asemenea tehnică este dotată cu un recipient mare în care încape un volum de până la 2,5 litri de suc. De asemenea, în set intră un container mare pentru coji și resturi. 

Pentru o familie din 3-4 persoane se va potrivi un storcător mediu cu un recipient cu volum de până la un litru. Containerul pentru coji, la fel ca și tehnica în întregime, este de dimensiuni mai compacte.

Dacă este nevoie de suc proaspăt stors în cantități mici, pentru 1-2 persoane, pentru acest scop se vor potrivi cele mai compacte și mai accesibile storcătoare cu recipient cu volum de până la 0,5 litri. Avantajul acestor modele este un burlui special. Cu ajutorul acestuia este comod de preparat sucul direct în pahar.

Dacă locuiți într-un apartament de tip sovietic cu bucătărie mică, dar aveți nevoie de mult suc, atrageți atenție la modelele compacte de storcătoare cu productivitate medie sau sporită. Acestea se diferențiază prin container încorporat pentru coji și nu ocupă prea mult loc. Desfacerea și strângerea la loc a asemenea modele este un proces mai rapid, iar curățarea și spălarea mai simplă.

Ax melcat vertical sau orizontal

Tehnica cu ax melcat vertical ocupă mai puțin loc, însă este nevoie de pus la aceasta un recipient sau o cană. Containerul pentru coji este, de asemenea, pus aproape, doar că din cealaltă parte. Storcătoarele cu ax melcat vertical sunt, deseori, mai înalte, acestui fapt se datorează economia de spațiu.

Modelele cu ax melcat orizontal sunt mai josuțe, datorită acestui fapt ele se situează în dulapuri și pe rafturi deschise. Containerul pentru coji se află în interior și aceasta este considerată o decizie mai ergonomică.

Capacitatea

Diapazonul modelelor pentru citrice 20-250 W. Pentru obținerea sucului din roade moi nu este nevoie de o tehnică mai puternică. Tehnica cu ax melcat, de asemenea, nu este prea puternică, parametrii aproximativi sunt de la 150 până la 350 W. Lucrul productiv al presei, la fel, nu necesită o capacitate prea mare.

În schimb acest parametru este foarte important la alegerea modelelor cu centrifugă. Cu cât mai mare e capacitatea, cu atât mai repede va fi gata sucul și cu atât mai înaltă va fi productivitatea. Modelele cu cea mai înaltă capacitate storc cu ușurință chiar și cele mai vârtoase fructe și legume. Intervalul aproximativ în cifre este de la 250 până la 1200 W. 

Vom menționa îndată, modelele compacte cu centrifugă au foarte rar o capacitate de 1000 W și mai mult. În general, parametrii tehnici trebuie analizați cu mare atenție. Deoarece pe piață se întâlnesc și modele mari, care au o capacitate mică care nu prea vor fi în stare să bucure cumpărătorii cu o productivitate bună.

Lățimea camerei de introducere

Unul din puținele neajunsuri ale storcătoarelor cu ax melcat este camera îngustă de introducere. La utilizarea a asemenea tehnică, fructele și legumele se taie în câteva părți.

La modelele medii și mari cu centrifugă, diametrul camerei de introducere ajunge până la 80 mm. Aceasta este suficient pentru ca să încapă în întregime un măr sau o sfeclă de dimensiuni medii. Niște țelină, vreo doi morcovi sau castraveți vor intra, de asemenea, fără probleme. Nu este nevoie de tăiat nimic, din acest motiv asemenea tehnică ajută la economia timpului și a energiei.

La modelele compacte cu centrifugă camera de introducere este mai îngustă din cauza particularităților de construcție.

Materiale

Evitați storcătoarele care au mirosuri stranii. Mai ales dacă simțiți mirosul de plastic și cauciuc ieftin – este primul semn al tehnicii necalitative.

Morcovul, de obicei, vopsește plasticul de culoare albă în oranj, care trece cu timpul într-o nuanță neplăcută și nu prea estetică. Din acest motiv, amatorilor de suc din morcov le recomandăm storcătoare din metal sau din plastic întunecat.

La achiziționarea tehnicii cu centrifugă selectați un model cu plasă din inox. Aceasta se oxidează mai puțin și va sluji mai mult timp.

Piciorușele sau ventuzele din cauciuc, mai ales la modelele cu centrifugă, fixează bine tehnica. Aceasta nu cade din cauza lucrului activ, nu sare pe masă și creează mai puțin zgomot. Acest moment este foarte important în cazul în care intenționați să stoarceți deseori fructe și legume dure.


Frecvența de utilizare și îngrijirea

În cazul în care storcătorul este îngrijit cum trebuie, nu sunt limitări anumite în ceea ce privește frecvența de utilizare. Dacă acestea nu au fost indicate de către producător, bineînțeles. Din acest motiv este necesar de făcut cunoștință cu ghidul de utilizare.

Cum se curăță storcătorul de suc

Principiul de curățare este aproape identic la toate modelele, dar noi vom lua drept exemplu de bază modelul cu centrifugă, care este unul din cele mai răspândite.

1. Întâi de toate deconectăm storcătorul de la rețeaua electrică.

2. Desfacem tehnica în ordinea indicată în ghidul utilizatorului.

3.  Curățăm unele părți ale storcătorului de coji și de resturile de fructe și legume și punem cu grijă în chiuveta cu apă caldă.

4. Pentru o curățare mai eficientă adăugăm în apă un pic de soluție pentru spălarea vaselor.

5. Lăsăm detaliile pentru jumătate de oră să se înmoaie.

6. Dacă pe suprafață sunt doar depuneri proaspete de calcar – înmuierea nu este necesară.

7. Piesele mărunte le curățăm cu o perie mică (este deseori în set) fără să le scoatem din apă.

8. Elementul de împins fructele și legumele, recipientul pentru coji și alte elemente mai mășcate le spălăm cu buretele pentru veselă. Adăugăm puțină soluție de spălat vasele și clătim cu apă curată.

9. Dacă murdăria mai serioasă nu se curăță, încercăm să le spălăm cu cârpa. Înainte de aceasta aplicăm puțin ulei de floarea-soarelui.

10. Spălăm separatorul sub un jet slab de apă.

11. Găurile le curățăm cu o perie nu prea deasă.

12. Părțile spălate le punem pe ștergar și le lăsăm până la uscarea totală.

13. Partea de bază cu motor o ștergem atent cu o cârpă umedă sau cu o buretă. Pentru un efect mai bun utilizați oțet sau sare de lămâie. În loc de sare de lămâie se potrivește de minune sucul de lămâie. Este mai bine ca acesta să fie pregătit din start în storcătorul de suc. 

Soluția de oțet și suc de lămâie înlătură eficient depunerile de calcar și face față chiar și murdăriei puternice de pe detaliile detașabile. După prelucrarea cu soluție se recomandă să se spele totul repetat cu apă curată.

Dacă reziduul de la sucul de morcov sau de sfeclă s-a imbibat prea tare, acesta va putea fi curățat cu carbonat de sodiu. Pentru aceasta este nevoie să îl amestecăm cu oțet sau cu suc de lămâie. După aceasta aplicăm soluția primită pe elementul storcătorului și ștergem cu putere depunerile care s-au îmbibat.

Recomandări importante de exploatare

1. Înveliți containerul pentru colectarea cojilor într-un pachet de polietilenă. Acest lifehack va facilita sesizabil curățarea și va ajuta la evitarea apariției depunerilor.

2. Spălați storcătorul îndată după pregătirea sucului. Murdăria proaspătă se curăță ușor chiar și fără soluții speciale.

3. Străduiți-vă să înlăturați toată murdăria de pe suprafețele din plastic și din metal. Dacă acest lucru nu se face, cu timpul apar depuneri care se curăță mult mai greu.

Funcții adiționale

Chestia cu funcțiile adiționale este una individuală, dar unele dintre acestea facilitează cu adevărat procesul de utilizare a tehnicii, precum și sporesc nivelul de confort de la prepararea sucului și plăcerea de la servirea acestuia.

De exemplu, unele storcătoare pregătesc suc limpede cu o cantitate minimă de pulpă. Este comod, deoarece foarte multe ori în familie cineva iubește sucul cu pulpă, iar altcineva exclusiv limpede și transparent.

De o popularitate mare se bucură duzele pentru pomușoare. Cu ajutorul lor se pregătește sucul din răchițele, afine, coacăze, zmeură și poamă. Duza specială lucrează astfel, ca pomușoarele să nu fie aruncate prin părți, ci să rămână fixate într-un loc și să ofere cantitatea maximă de suc. Pe lângă toate acestea, sâmburii  nu se vor bloca în detaliile storcătorului și nu vor deveni cauza unei defecțiuni sau a înfundării.

Burluiul special pentru turnare în pahar este deosebit de comod pentru acele persoane care pregătesc zilnic câte o porție nu prea mare de suc. De ce se preseze unul sau două mere într-un recipient mare, când este posibilitatea de a turna băutura într-un recipient mai mic?

Dar ce fel de storcător utilizați dumneavoastră? De ce? Împărtășiți în comentarii experiența dumneavoastră sau adresați-ne întrebări referitor la tehnică. iar specialiștii noștri se vor strădui să vă răspundă și să vă consulte cît mai repede posibil.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării