main logo
1698

Refuzul acoperirii daunelor - un drept al asigurătorului Ⓟ

Principalele plângeri ale consumatorilor cu privire la asigurarea auto se referă la acoperirea poliței. Asta pentru că, mulți asigurători refuză să acopere unele servicii.

Contractul de asigurare auto, fie RCA sau CASCO, poate fi foarte avantajos, dar și anevoios. Dincolo de partea materială, polița de asigurare aduce mai multă liniște și încredere pentru consumator. Cu toate acestea, e bine de știut că există și probleme care decurg din asigurarea auto.

În unele situații, refuzul acoperirii daunelor este un drept al asigurătorului. În altele, practica este considerată abuzivă și încalcă Drepturile Consumatorului. 

Când se vine în fața justiției

După cum sa menționat mai sus, una dintre principalele probleme ale asigurării auto este refuzul acoperirii daunelor.

În unele situații, această practică este legală, întrucât condițiile în care s-a produs accidentul duc la pierderea dreptului la despăgubiri. Acesta este cazul când consumatorul încalcă legea, ca de exemplu:

  • când proprietarul vehiculului permite unei persoane fără permis să conducă;
  • conducătorul auto se află sub influența alcoolului sau a drogurilor;
  • revendicări care apar în condiții ilegale (în litigiile raliuri ilegale, de exemplu).

În plus, există și alte situații prevăzute în contract care pot elibera asigurătorul de acoperirea daunei. Cele mai frecvente sunt:

  • expunerea vehiculului la risc;
  • modificări tehnice ale mașinii (coborârea mașinii, majorarea puterii motorului, etc.);
  • accident intenționat, în care titularul face ca în urma accidentului să să fie plătite despăgubiri;

Există, de asemenea, riscuri care sunt excluse din acoperirea asigurării auto. Câteva exemple sunt:

  • acte teroriste, de război, de rebeliune ș.a.;
  • revolte, vandalism, greve, blocaje sau alte tulburări publice;

Cu toate acestea, în unele situații, această negare poate fi abuzivă, iar asiguratul poate contesta situația în instanță. Dar înainte de aceasta, se recomandă contactarea asigurătorului pentru a investiga situația și a înțelege motivul refuzului. 

Problemele cu asigurarea auto generează daune morale?

Da. Pe lângă pierderile financiare, există și daune morale care, atunci când sunt dovedite, sunt supuse despăgubirii.

Apare atunci când personalitatea consumatorului este afectată, provocând prejudicii onoarei, imaginii sau chiar sănătății sale mintale. Ca urmare, asigurătorul este obligat să repare prejudiciul cauzat. 

Și daune materiale?

Da! Intrucat consumatorul procură polița tocmai pentru a avea asistență în momente de necaz, pierderile financiare sunt practic inevitabile în fața problemelor cu asigurarea auto.

Prin urmare, în cazul unei practici abuzive care generează cheltuieli neprevăzute, consumatorul trebuie să adune dovezi ale celor întâmplate și să păstreze toate dovezile de plată și facturile.

5 sfaturi pentru a evita problemele cu asigurarea auto

1. Atenție la alegerea companiei de asigurare

Înainte de a încheia orice contract care pare promițător, trebuie făcute câteva cercetări bune despre furnizorul de servicii.

Este recomandat de aflat părerea celor care sunt deja clienți ai acestor companii și dacă acesta răspunde pozitiv la procese. Consultații gratuite la RCA.md

2. Poliță care corespunde nevoilor clientului

Pentru a evita problemele cu asigurarea auto, este indicat de procurat o poliță mai complexă, cu acoperire amplă. În acest fel, consumatorul poate conta pe asistență în fața diverselor evenimente neprevăzute.

În plus, dacă merită, este posibil de procurat servicii suplimentare, care nu fac parte din acoperirea inițială.

3. Cum funcționează serviciul de asistență

Nu toate companiile de asigurări oferă asistență. Prin urmare, este important de avut în vedere acest lucru atunci când se va încheia o poliță. Chiar și în weekend, fie email sau telefon, dar este un lucru foarte important și necesar.

4. Atenție la valoarea contractului de asigurare 

Atunci când consumatorul trebuie să plătească polița de asigurare trebuie să fie conștient că nu poate fi o poliță CASCO complexă, ca exemplu, mai ieftină substanțial la unele companii, comparativ cu altele. Se admite o reducere de 5-10%, dar nicidecum 40-50%.

Dacă consumatorul nu acorda atenție sumelor percepute, acesta poate avea surprize neplăcute în viitor.

5. Atenție la politica internă a companiei

Chiar dacă brokerul de asigurări explică polița și lămurește eventualele îndoieli, este esențial ca consumatorul să citească cu atenție contractul și să verifice dacă acesta conține tot ce s-a discutat.

În acest moment, consumatorul poate cere cu încredere sfatul brokerilor de la RCA.md, referitor la orice companie de asigurări din Moldova, care nu vor ezita să propună gratis serviciile proprii de asistență.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării