RCA: De ce unii șoferi preferă plățile cash pentru reparații în locul asigurării Ⓟ
Asigurarea auto oferă protecție pentru șoferi, ajutându-i să evite pierderi financiare în caz de accidente. Asigurarea obligatorie RCA este destinată în principal protecției terților, acoperind pagubele morale, materiale sau corporale cauzate de șoferul vinovat, astfel încât acesta să nu fie nevoit să suporte cheltuielile.
Asigurarea auto, fie RCA, fie CASCO ori Cartea Verde ș.a., a fost concepută pentru cei care doresc să conducă un vehicul cu mai multă protecție și să minimizeze orice pierdere financiară care ar putea apărea, spre exemplu, în cazul unui accident. Asigurarea auto obligatorie (RCA) este destinată în special terților. Aceasta înseamnă, practic, că atunci când din cauza ta s-au produs pagube morale, materiale sau corporale, asigurarea RCA va fi activată pentru ca tu să nu fii nevoit să suporți cheltuieli.
Bineînțeles dacă mașina ta a fost asigurată corespunzător.
Asigurarea RCA
Teoretic, atunci când începi să conduci o mașină care este înregistrată pe numele tău, ești deja asigurat, conform Asigurării obligatorie de răspundere civilă auto. Această asigurare faimoasă, pe care fiecare proprietar de vehicul trebuie să o plătească în fiecare an, este destinată oricărei persoane implicate într-un accident cauzat din vina vehiculelor străine. Da, acoperă reparațiile vehiculelor altor persoane ce nu se fac vinovate de producerea accidentului, a căror deteriorare a fost cauzată de către cel asigurat. Pentru că, pe lângă pagubele materiale și corporale, acoperă și daune materiale.
Unii șoferi renunță la reparațiile oferite de compania de asigurare, preferând bani drept recompensă
Nu în toate cazurile există această posibilitate, însă companiile de asigurare, după evaluarea pagubelor, sunt obligate, prin lege, să compenseze daunele, în limitele responsabilităților lor. Limitele răspunderii asigurătorului sunt plafonate:
a) 1.000.000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;
b) 1.000.000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5.000.000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;
În cazul unei constatări amiabile, suma nu poate depăși 15.000 de lei.
Dacă sumele daunelor vor fi foarte mari, unii asiguratori pot angaja servicii de reparații autorizat, în care ei, asiguratorii, au încredere. Asta însă presupune un termen de reparație mai lung. În cazul poliței de asigurare CASCO, atunci când clientul dorește ca toate piesele să fie înlocuite cu piese originale și noi, în urma unei înțelegeri reciproce, asiguratorul poate face o ofertă financiară, pe care clientul o poate accepta sau o poate respinge. În cazul în care clientul găsește piesele necesare mai repede, iar suma propusă îi convine (deoarece el poate efectua reparația cu mai puțini bani), atunci plățile cash vor fi acceptate. Dar și pentru asigurator e posibil să fie mai convenabil cu mai puține probleme, în special se referă la asigurările vehiculelor electrice, care deseori nu sunt reprezentate de niciun dealer oficial. La fel poate fi și în cazurile tratamentelor victimelor accidentelor rutiere. Persoanele vătămate se vor trata, adunând bonurile de plată și, ulterior, prezentându-le companiei de asigurare pentru recompensă.
Alte cazuri de achitare cash
În cazurile unor accidente minore, cum ar fi niște zgârieturi în parcare, cel vinovat poate renunța la plata asiguratorului, din motiv că nu dorește să-i fie stricată biografia de Bonus-Malus, lucru care ar duce la scumpirea poliței de asigurare auto pentru anul viitor. Pentru o sumă de 100-200 de euro, șoferul vinovat va renunța la compensarea din polița de asigurare și va achita paguba integral, pe loc. Chiar dacă ar avea și CASCO, frica de a nu păta biografia asigurărilor pentru anii viitori îl va face să achite cash, dacă suma nu este foarte mare.
Compensația nu va fi plătită când vrea clientul
Încheierea unei asigurări este adesea legată de o mai mare siguranță financiară, deoarece asigurătorul plătește despăgubiri în caz de accidente, iar banii nu vor ajunge în momentul pe care îl considerați Dvs. necesar: vor ajunge doar după notificarea reclamației și analizarea tuturor documentației solicitate de către compania de asigurări.
Vestea bună este că, prin lege, asiguratorul este obligat să plătească despăgubirile în termen de 10 zile calendaristice de la data finalizării dosarului de daune şi să accepte cererea păgubitului privind modalitatea de plată a despăgubirii, care poate fi:
a) în numerar;
b) prin virament în cont bancar;
c) prin virament în contul bancar al unităţii de specialitate care a efectuat sau va efectua reparaţia.
Cu alte cuvinte, compania de asigurări are la dispoziție aproximativ o lună pentru a plăti despăgubirile.
În toate cazurile, important este că pagubele sunt recuperate, mașinile sunt reparate, iar șoferii, în majoritatea cazurilor, rămân mulțumiți, pentru că rezervele financiare ale familiilor lor au rămas intacte. Și acest lucru rămâne a fi cel mai important în afacerile asigurărilor auto.
*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.