main logo
3158

O familie din Ialoveni produce eco: Toți membrii sunt implicați în agricultură Ⓟ

Familia Neboisea din Ialoveni practică agricultura mai bine de zece ani, iar mai nou au inițiat procesul de certificare ecologică a unei porțiuni de teren.

Afacerea lor este una mică, de familie, dar în care se depune multă dragoste și grijă, astfel și rezultatele le sunt pe măsură. Natalia Neboisea ne povestește despre calea pe care o parcurg împreună pe tărâmul agriculturii.

„Agricultura a fost mereu ceva dorit și râvnit de Ivan, iar noi l-am încurajat și i-am fost alături de la început. între timp am îndrăgit și noi această îndelEtnicire, așa că în prezent activăm împreună cu întreaga familie” a declarat Natalia pentru Agrobiznes.

Primii pași i-au făcut cu mulți ani în urmă, investind în cultivarea căpșunului, ulterior au venit și alte culturi: zmeur, cireș, piersic, legume.

„Am început de la câteva rânduri de căpșuni, mai târziu am plantat 1 ha de zmeur remontant, de soiul polonez Polana. Iar pe încă un 1 ha avem o diversitate de culturi: de la o mică livadă de cireș și piersic, până la o mică grădină cu diferite culturi legumicole”.

Produsele lor le realizează de regulă la târguri, festivaluri, expoziții. Așa cu câțiva ani în urmă au ajuns la piața EcoLocal, de unde au primit primul imbold spre calea certificării ecologice.

„În cadrul pieței am cunoscut mai mulți producători, cu care s-a dovedit că avem interese comune, astfel stimulați și ghidați de organizatori a fost creat un grup care s-a întrunit sub o singură marcă comercială – EcoLocal CERT. Iar de la 1 ianuarie 2021 am început  perioada de conversie ecologică, care va dura între doi și trei ani, în dependență de culturile cultivate. Am decis să încercăm și am început cu conversia pe o suprafață de 6 ari, dintre care 200 m2 de solar, pentru a ne diversifica produsele la piață. Pentru consumatorul final este important totuși să oferi credibilitate printr-un certificat conform standardelor”.

Procesul de certificare ecologică l-au început nu pe toată suprafața de 2 ha pe care o dețin, dar doar pe o suprafață mai mică, însă Natalia visează ca toate culturile lor să fie certificate.

„ Mă Fascinează sinergia între plante, cum se ajută și interacționează între ele. Noi producem natural de la început, iar statutul oficial de „produs ecologic” este un vis aparte pentru mine. Când am venit cu propunerea să alegem calea certificării, soțul m-a susținut, însă avea unele rețineri ca să începem pe toată suprafața. Astfel la etapa inițială, învățăm pe o suprafață mai mică, iar ulterior sperăm ca cele învățate să le aplicăm pe întreg terenul și toate produsele noastre să fie certificate ecologic”.

Pentru antreprenori această etapă este o nouă provocare, cu multe lecții noi și interesante.

„După cum am spus, fiind specializați în cultivarea zmeurului și căpșunului, suntem deja familiarizați cu tehnologiile de cultivare. ceva nou și fascinant pentru noi, este creșterea legumelor în regim ecologic. La moment avem în solar plante crucifere: varza kale, diverse salate, broccoli, rucola. Ultima fiind pe post de momeală, deoarece musculița-albă și alți dăunători preferă rucola, iar broccoli rămâne intact”.

Faptul că au început conversia în grup le creează unele facilități și le simplifică lucrul.

„ Datorită faptului că suntem un grup, care avem practic, aceeași linie de start ne este mult mai ușor decât dacă am fi început fiecare individual. Beneficiem de mentorat individual, precum și de un program cu activități ce au scopul de susținere reciprocă și instruire în domeniu. Nu în ultimul rând și aspectul financiar ne-a motivat să facem parte din grup, deoarece cheltuielile de certificare sunt mult mai mici”.

Soții Neboisea încearcă să le cultive dragostea pentru pământ și agricultură și celor 2 copii ai săi, de aceea lucrează și învață împreună din mers.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării