main logo
19655

Moldova, în alertă de gripă: Simptomele virozei și sfaturile medicilor

În Capitală, în ultimele trei săptămâni se atestă o descreștere a cazurilor de infecții respiratorii. Totuși, cazurile de gripă sunt într-o continuă creștere.

Moldova, în alertă de gripă: Simptomele virozei și sfaturile medicilorColaj: Știri.md

Oxana Constantinova, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Chișinău, spune că cei mai afectați de infecțiile respiratorii rămân a fi copiii, transmite Știri.md. 

„Înregistrăm un număr înalt de aceste infecții comparativ cu săptămâna trecută am scăzut cu 17 % în municipiul Chișinău și am înregistrat infecții respiratorii virale acute - 4.381 de cazuri. Dar am avut și 144 de cazuri de gripă. După testările care sunt efectuate de laborator, gripa acum după statisticile noastre săptămânale predomină asupra COVID-19. COVID încă se înregistrează, avem săptămânal în jur de 60-70 de cazuri, gripa noi înregistrăm ultima săptămână 141 de cazuri”, a menționat Oxana Constantinova.

Potrivit epidemiologului, la primele simptome a virozei sau gripei, oamenii trebuie să se adreseze la medicul de familie pentru un tratament corespunzător. 

„Când apare tuse, febră, nas înfundat, durere în gât, deja un semn mai periculos este dificultăți de respirație. Aici merge vorba despre o boală mai gravă, semnele pot fi și mai multe, trebuie să ne adresăm la medicul de familie ca să stabilească care este diagnosticul și cum corect să tratezi. Este de spitalizare sau tratament la domiciliu și care medicamente sunt indicate în cazul dat” a precizat epidemiologul Oxana Constantinova. 

Potrivit șefului Direcției Generale asistență Medicală și Socială, Boris Gîlca, spitalele municipale de copii rămân a fi suprasolicitate, dar presiunea este mult mai mică decât în ultimele trei săptămâni. 

„În primele două săptămâni am avut cea mai mare presiune, nu am avut locuri libere, practic internam copii în alte spații unde am desfășurat paturi suplimentare. La fel, secțiile pentru adulți, secțiile care tratează pacienții adulți cu infecții virale sau cu pneumonii, cu bronșite, vorbim aici de secțiile de pneumologie, secțiile de terapie, alte secții din toate spitalele municipale sunt arhipline chiar și la ziua de astăzi. Doar în această săptămână, în săptămâna trecută observăm o tendință neesențială de descreștere a numărului de infecții virale respiratorii, dar avem o creștere a cazurilor de gripă”, ne-a mărturisit Gîlcă.

Boris Gîlca, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei a venit cu câteva recomandări pentru populație. 

„Evitarea locurilor aglomerate, portul obligatoriu de măști în transportul public în locurile aglomerate ca și recomandare esențială. În instituțiile școlare și preșcolare recomandăm acel triaj observațional dimineața. Încurajăm părinții să țină sub control starea de sănătate a copiilor în caz când copilul înregistrează febră, când înregistrează slăbiciuni, tusă, dureri de cap și alte simptome caracteristice să nu trimită copilul în instituția școlară sau preșcolară, să apeleze imediat la medicul de familie”, a spus Boris Gîlcă.

O altă îndemânare din partea medicului epidemiolog este vaccinarea împotriva gripei sezoniere. 

„Este importantă și vaccinarea. Vaccinarea nu protejează de toate infecțiile, dar una din efectele cele mai grave care poate cauza complicații este gripa și împotriva gripei noi avem vaccinul, care protejează acum de trei tipuri de viruși. Noi recomandăm copiilor și persoanelor cu boli cronice sau persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire”, a adăugat Oxana Constantinova.

Săptămâna trecută pe teritoriul țării au fost înregistrate 11.934 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii și 190 de cazuri de gripă sezonieră. Din cauza gripei sezoniere au decedat trei persoane. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării