main logo
4006

Mogo: Cinci recomandări cheie pentru șoferii începători Ⓟ

Vara nu este doar despre vacanțe. Este și perioada în care mulți tineri, fiind liberi de studii, și-au propus ca până în toamnă să devină șoferi cu acte în regulă.

Nu punem la îndoială profesionalismul instructorilor auto, dar dacă ai trecut de etapa șoferului începător, suntem siguri că vă amintiți cât de complicați au fost primii kilometri parcurși singur la volan, mai ales dacă i-ai făcut prin Chișinău.  

 Condusul stoarce la propriu începătorii. Frica este un sentiment normal pe care îl depășești dacă vei conduce ori de câte ori vei avea ocazia. Școala pune temelie, dar, ca în orice domeniu, experiența e mama succesului. Așa că totul este în mâinile tale.  

 Vara, în căutarea mașinilor de vis, la serviciile MOGO apelează mulți șoferi, printre care și șoferi începători, motiv pentru care ne-am gândit să venim cu sfaturi utile pentru cei care fac primii pași în ale condusului.  

 Cum și cu ce pornim la drum? 

După ore de condus alături de instructor, primele ieșiri la volan ar fi bine să fie alături de un șofer mai experimentat, mai ales când știi că ai de condus prin oraș. Este o listă relativ lungă cu cele necesare unui șofer până să pornească la drum. Anumite chestii îi pot scăpa, în special, șoferilor fără experiență. Un începător trebuie să se asigure, în primul rând, că are toate actele în regulă, iar aceste sunt: permisul de conducere, pașaportul tehnic, asigurarea obligatorie a mașinii și revizia tehnică. În portbagaj vom avea grijă să avem roata de rezervă, cric, trusă medicală, instinctor și vesta reflectorizantă.   

 Să fii începător nu este rușine! 

Ar mai fi o chestie. Nu este obligatoriu, dar se recomandă să aplicăm pe mașină abțibildul de șofer începător. Nu trebuie să-ți fie rușine. Șoferii experiementați chiar îți vor aprecia gestul. Vei observa că unii se vor ține la o distanță optimă, astfel încât tu să te simți mai în siguranță.    

Acum, până să apăsăm acceleratorul, ne mai rămâne o chestie de făcut –  să ne facem comozi. Este important să ne asigurăm că avem cea mai bună vizibilitate în oglinzi, pentru a evita situațiile de accident atunci când vom schimba banda de circulație. Adaptezi și bancheta, ca să fii sigur că ajungi bine la pedale, dar în același timp, să ai cea mai bună vizibilitate prin parbriz. Întrunind toate condițiile de mai sus, poți da din cheie și accelera ușor. 

 Ține mâinile pe volan la ora 9:15 

Pornind din loc, nu uităm să avem ambele mâini pe volan. Cea mai sigură poziție e cea care ne amintește de săgețile ceasului când arată ora 9:15. Știm că tinerii au tendința de a conduce cu muzica la maxim, dar, pentru început, ar fi mai bine să ascultăm “muzica” de sub capotă. Altfel spus, să auzim motorul dar și ce se întâmplă în jur, în exterior. Nu mai ești pasagerul de ieri, trebuie să fii prudent și să conștientizezi că deja tu porți răspundere pentru tine și cei din jur. Prudența nu înseamnă neapărat înfigerea în volan, ci mai degrabă concentrația la viteză, semafoare, indicatoare rutiere și ceilalți participanți la trafic.  

 Adaptarea vitezei 

Adaptarea vitezei în funcție de viteza maximă admisă prin localitate sau în afară, dar și în funcție de condițiile meteo sunt condițiile care previn 90 la sută dintre accidentele rutiere. Dar, și distanța optimă este lucru sfânt. Știm că distanța dintre automobile prin oraș trebuie să fie de minim trei metri, dar începătorilor li se recomandă cinci. În afara localităților, unde puțin respectă regimul de viteză de 90 km/h, distanța ar trebuie să fie de aproximativ 50 de metri. Dacă ajungeți să conduceți pe o autostradă europeană, nu e cazul să te bagi pe banda extremă din dreapta, unde cei mai experimentați zboară cu 140-160 km/h. Alege banda a doua din stânga. Pe traseele unde este permisă deplasarea cu 90 km/h, nu depăși limita de viteză de 70 km/h (valabil într-un prim an de posesie a permisului de conducere). 

 Șoferia nu o prinzi în timp ce mergi cu troleibuzul 

 Nu excludem că te vei dezamăgi. După câteva ieșiri cu nervi, s-ar putea întâmpla să nu mai vrei să urci la volan. Dar, te asigurăm că în cazul șoferiei, pofta vine mâncând. Așa că e nevoie de perseverență. Dacă prietenii sau ruda mai experimentată nu are răbdare să te ajute, oricând poți apela la serviciile unui instructor auto, care îți poate crea deprinderile necesare folosind mașina ta.  MOGO îți dorește succese și drumuri bune!   

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării